Seară Dinu Pillat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București

În Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc, marți, 28 mai 2013, evenimentul „Dinu Pillat, de la suferință la transfigurare în lumina Învierii”. În cadrul acestei seri de „priveghere” culturală, personalitatea și viața scriitorului român au fost evocate de fiica acestuia, Monica Pillat, de Roxana Sorescu, critic și istoric literar, Carmen Brăgaru, cercetător la Institutul „George Călinescu”, și Sergiu Ardeleanu, critic literar, informează Ziarul Lumina.

„Această seară culturală este o continuare a serii «Vasile Voiculescu» pe care am organizat-o pe 16 aprilie 2013, pentru că Dinu Pillat a declarat de mai multe ori că părintele său spiritual este poetul Vasile Voiculescu, de care a fost foarte apropiat. Dinu Pillat a fost critic și istoric literar, fiul poetului Ion Pillat și ucenicul lui George Călinescu. A trecut și prin temnițele comuniste. În 1959 a fost arestat și condamnat cu lotul intelectualilor Noica-Pillat. În 1964 a fost eliberat și reintegrat în lumea literară de către George Călinescu. S-a stins din viață în anul 1975 în urma unei grele suferințe”, a declarat Pr. prof. Gheorghe Holbea, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

În cadrul întâlnirii a fost prezentat filmul „Dinu Pillat, calea regală” realizat de Nicoleta Vlădescu, iar Grupul psaltic „Ștefan cel Mare” al facultății de teologie și Grupul vocal „Copii la unison” de la Școala Generală Nr. 24 din București au susținut un concert de cântece religioase și din repertoriul laic și folcloric. Actorii Tomi Cristin, Afrodita Androne și Florin Nan au interpretat poezii scrise de Ion Pillat.

Comentarii Facebook


Știri recente