Liturghie arhierească în parohia Bacea din Episcopia Slatinei și Romanaților

Duminică, 26 mai, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în Parohia Bacea din localitatea Movileni, informează episcopiaslatinei.ro

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Sebastian a ținut un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit Evanghelia Duminicii Slăbănogului, „o Evanghelie din care noi trebuie să reținem două lucruri: primul lucru este că am trecut cu toții în viață prin momente ca cel al paralizatului de astăzi, când nu mai avea cine să-l ajute. Tot așa și noi am trecut sau vom trece prin astfel de momente de cumpănă, când nu ne mai pot ajuta nici părinții, nici copiii, nici vecinii, nici prietenii, nici doctorii, dar să ne aducem aminte atunci de slăbănogul de astăzi căruia i se părea că nu mai are pe nimeni. Însă pentru el s-a găsit Cineva: Dumnezeu, care este mai presus și decât părinții și decât soțul sau soția și decât copiii și decât orice alt ajutor din lumea aceasta. El nu numai că ne poate ajuta, dar minuni poate să săvârșească în viața noastră dacă vom ști să ne rugăm și să avem credință în El, așa cum a avut și paralizatul de astăzi.

În evanghelia de azi citim și că după ce Iisus l-a vindecat pe paralizat, s-au găsit câte unii să arunce cu „noroi” și să caute să zădărnicească bucuria minunii care s-a întâmplat celui vindecat. În această atitudine a cârtitorilor din evanghelie parcă recunoaștem pe apropiații noștri care se uită cu răutate la noi atunci când ne merge bine și ni se întâmplă câte o bucurie, sau chiar și noi înșine ne putem surprinde câteodată că suntem răutăcioși, neputincioși să ne bucurăm de bucuria aproapelui nostru, a vecinului nostru, a fratelui nostru, a prietenului nostru, a tuturor din jurul nostru și parcă le dorim răul. Noi nu trebuie să fim așa, și acesta este al doilea lucru pe care trebuie să ni-l dorim ascultând evanghelia aceasta: să căutăm să nu fim niciodată răutăcioși pe ceilalți, ci să ne bucurăm de reușitele lor, de bucuriile lor, de împlinirile lor. Dumnezeu nu vrea să fim răi, nici răutăcioși și nici invidioși, iar dacă ne surprindem vreodată fiind astfel, să ne rugăm lui Dumnezeu să ne ierte și să ne ajute să fim buni, ca să ne bucurăm de succesele și de bucuriile apropiaților noștri.”

Comentarii Facebook


Știri recente