Curs de muzeologie generală

Întrucât materialele de studiu utilizate pentru pregătirea muzeografilor din unitățile de stat nu răspundeau în totalitate specificului activităților pe care le desfășoară într-o unitate de cult, Centrul pentru Patrimoniul Cultural al Patriarhiei Române, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte a inițiat elaborarea unui curs de muzeologie generală, destinat tuturor persoanelor din unitățile de cult care au responsabilități patrimoniale.

În 2012, la Editura Basilica a Patriarhiei Române a apărut ediția a II-a a cursului pentru formarea personalului din muzee și colecțiile ecleziale. Acesta este singurul curs din țara noastră în domeniul muzeografiei, potrivit TRINITAS TV.

Dau capitole din curs sunt dedicate conservării preventive a patrimoniului cultural mobil și conservării monumentelor istorice.

Nu lipsesc din materialul de studiu elementele de pedagogie muzeală.

În curs mai apar și studii de caz, un capitol despre protecția patrimoniului religios în situații de urgență, elemente de management muzeal, dar și elemente fundamentale de liturgică aplicabile în muzeografia eclezială.

Materialul este oferit gratuit tuturor celor care participă la cursurile organizate de Centrul pentru Patrimoniul Cultural „Sfântul Constantin Brâncoveanu” al Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente