Romfilatelia a lansat o emisiune dedicată împlinirii a 1900 de ani de atestare documentară a municipiului Cluj-Napoca

Romfilatelia a lansat miercurea trecută o emisiune filatelică dedicată împlinirii a 1900 de ani de atestare documentară a municipiului Cluj-Napoca.

Intitulată „Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară”, emisiunea conține două mărci poștale cu valoare nominală de 5 lei, care reproduce imaginea unei pietre de altar cu inscripția „Napoca”, respectiv 10 lei, care înfățișează imaginea Pieței centrale din Cluj din anul 1830.

Plicul „prima zi” prezintă în grafică imaginea unei fotografii panoramice a Pieței Unirii din Cluj-Napoca.

Numele antic „Napoca” apare menționat în izvoarele cartografice latine și grecești. În geografia lui Ptolemeu este menționată forma Napouka. O localitate cu numele Napoca este prima dată atestată în Dacia nordică între 10 decembrie 107 și 10 decembrie 108 în înscrisul unei borne militare descoperite la Aiton.

În timpul Împăratului Hadrian, Napoca a fost ridicată la rangul de municipiu, iar, potrivit istoricului Constantin Daicoviciu, anul înființării ar fi 124.

Reședința provinciei romane Dacia Porolissensis a fost stabilită definitiv la Napoca, localitate ridicată de Marcus Aurelius la rangul de colonie (oraș roman). Septimius Sever îi conferă mai apoi drepturi cetățenești speciale prin atribuirea calificativului de lus italicum.

Denumirea de „Cluj”, apare atestată documentar pentru prima dată în anul 1173, drept „Clus” și ulterior Castrum Clus (1175).

Municipiul Cluj-Napoca a rămas peste veacuri unul dintre cele mai importante centre comerciale din Transilvania, motiv pentru care în anul 1541, atunci când turcii transformă Ungaria în pașalâc, Clujul a rămas cel mai important centru economic, cultural și politic din regiune.

Denumirea actuală a municipiului a fost adoptată în anul 1974, cu ocazia aniversării a 1850 de ani de atestare documentară a orașului.

Foto credit: Romfilatelia

Foto credit: Mitropolia Clujului


Știri recente