Federația Filantropia, reunită la Sihăstria Putnei: Organizația a fost premiată de Arhiepiscopia Sucevei

Adunarea generală a membrilor Federației Filantropia s-a întrunit luni la Mănăstirea Sihăstria Putnei din Suceava. Pentru că urmează modelul de filantropie al Mitropolitului Anastasie Crimca, atât federația, cât și președintele acesteia, au primit distincții din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de Te Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

PS Damaschin le-a adresat reprezentaților celor 24 de membri ai Federației Filantropia un mesaj de bun venit și a transmis gândul de binecuvântare al Arhiepiscopului Calinic. Preasfinția Sa a oferit apoi, din partea chiriarhului, cele două distincții:

  • Crucea Bucovinei, cea mai înaltă distincție a eparhiei, a fost conferită preotului consilier patriarhal Ciprian Ioniță, președintele Federației Filantropia a Patriarhiei Românei.
  • Federației Filantropia i-a fost acordat Ordinul Mitropolitul Anastasie Crimca, întrucât a „urmat exemplul Mitropolitului Anastasie Crimca, cărturar distins și om de cultură polivalent, creator și inovator în arta ecleziastică, jertfelnic lucrător în mijlocul societății moldave ca laic, dar și ca ierarh, milostiv și sensibil față de cei în suferință, de numele căruia se leagă construirea primului spital public din țară, la Suceava, în anul 1619”.

Seara a continuat în sala de protocol a așezământului monahal cu o prelegere susținută de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți, pornind de la mesajul evanghelic al Vindecării slăbănogului de la Vitezda, despre faptul că nu întotdeauna numărul sau cantitatea denotă eficiența și calitatea misiunii sociale, informează Arhiepiscopia Sucevei.

Raport anual

Lucrările propriu-zise au avut loc marți, în sala de conferințe a așezământului monahal, sub președinția părintelui Ciprian Ioniță.

În cadrul întrunirii a fost ales noul Consiliu Director al federației. De asemenea au fost prezentate activitățile din anul 2023, strategia organizației, dar și stadiul de implementare al proiectelor la nivel central și organizațional.

Totodată, membrii prezenți au dezbătut și aprobat Codul etic al Federației Filantropia, au propus organizarea unor cursuri de formare profesională pentru angajații din cadrul ONG-urilor membre și au stabilit ca următoarea întâlnire să aibă loc la finalul acestui an la Chișinău, Republica Moldova.

Activitatea organizației în anul 2023 a fost rezumată într-un Raport anual, publicat la Editura Basilica a Patriarhiei Române. Materialul este disponibil aici, în format PDF.

Miercuri, în ultima zi a evenimentului, membrii adunării generale vor vizita diverse obiective din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților: Mănăstirea Putna, Așezământul de copii Sfântul Leontie din Rădăuți, Centrul social de noapte pentru persoane fără adăpost al Parohiei Sfânta Vineri din Municipiul Suceava, Sediul Serviciului de Îngrijiri la Domiciliu al Fundației Anastasie Crimca, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților


Știri recente