Sf. Ier. Pahomie, cinstit în localitatea natală: IPS Andrei a vorbit despre oamenii rugăciunii și ai postului

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, a fost sărbătorit în localitatea natală cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la trecerea sa la Domnul. Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat duminică Sfânta Liturghie în biserica parohială din localitate.

„Puternici au fost Sfântul Ioan Scărarul și Sfântul Pahomie de la Gledin, dar noi suntem deficitari și în ce privește rugăciunea și în ce privește postul. Atât Sfântul Ioan Scărarul, cât și Sfântul Pahomie de la Gledin au fost oamenii rugăciunii și ai postului”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

„Și revin la Sfântul Ioan, care a scris cartea aceea minunată, Scara Raiului, unde dă și o definiție a rugăciunii, simplă, dar eficientă. Zice el: rugăciunea, după conținutul ei, este însoțirea omului cu Dumnezeu, dar, după lucrarea ei, este susținătoarea lumii. Auziți: rugăciunea ține lumea!”

După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Clujului a sfințit Capela Mortuară a parohiei.

Pentru activitatea desfășurată în cei 30 de ani de slujire, preotul paroh Ioan Titieni a primit de la Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”. Au fost oferite distincții și binefăcătorilor parohiei.

Sf. Ier. Pahomie de la Gledin a fost cinstit în satul natal duminică, 14 aprilie 2024, când IPS Andrei a oficiat Sf. Liturghie și a sfințit capela mortuară a parohiei. O delegație a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a participat la slujire. Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

La sărbătoare a participat o delegație din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, condusă de Arhim. Andrei Ioniță, care i-a acordat părintelui paroh Ioan Titieni distincția Crucea Țării de Jos din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.

Parohia Gledin a organizat cu acest prilej, cu sprijinul voluntarilor ASCOR Cluj-Napoca, și o serie de evenimente cultural-artistice.

Sărbătoarea a început sâmbătă, 13 aprilie, cu un concurs de creație și interpretare de muzică și poezie religioasă, și a continuat cu un colocviu dedicat persoanelor vârstnice și dascălilor din zona Văii Șieului.

Sf. Ier. Pahomie de la Gledin a fost cinstit, în perioada 13-14 aprilie 2024, în satul natal, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la mutarea la cele veșnice. Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Anul acesta se împlinesc și 350 de ani de la nașterea Sf. Ier. Pahomie.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente