O parohie română din Austria, premiată pentru protejarea mediului înconjurător

Parohia „Sf. Cuv. Parascheva” din Wiener Neustadt, Austria, a fost apreciată de Comisia interconfesională pentru protecția mediului înconjurător din landul Austria de Jos, pentru lucrările de restaurare și de reamenajare a curții interioare.

Parohia ortodoxă română din Wiener Neustadt, Austria a fost premiată de Comisia interconfesională pentru protecția mediului înconjurător din landul Austria de Jos, pentru modul în care a gestionat lucrările de restaurare și de reamenajare a curții interioare a bisericii.

Parohiile românești sunt tot mai apreciate în acest domeniu. În 2022, parohia românească din Sankt Pölten a fost beneficiara premiului pentru ocrotirea mediului. Anul acesta, juriul a hotărât ca distincția să fie acordată câtorva parohii romano-catolice, unei comunității evanghelice și parohiei ortodoxe române din Wiener Neustadt.

La ceremonia de premiere au participat episcopi romano-catolici, preoții ortodocși români Răzvan Gască din Wiener Neustadt și Cătălin Soare din St. Pölten și Stephan Pernkopf, viceguvernatorul Austriei de Jos.

În motivarea acordării premiului, publicată pe site-ul Diocezei Catolice din Sankt Pölten, se precizează următoarele: „Parohia Ortodoxă Română Wiener Neustadt: [premiul pentru] renovarea generală a clădirii parohiale. Consumul de energie a fost redus prin înlocuirea ferestrelor și ușilor, precum și prin noua fațadă. La realizarea noii grădini a bisericii s-a acordat o atenție deosebită utilizării materialelor naturale. Separarea deșeurilor și utilizarea alimentelor într-o manieră care să economisească resursele fac parte din viața de zi cu zi a comunității”.

Pentru fiecare parohie s-a realizat o scurtă prezentare powerpoint a proiectelor cu tentă ecologică.

În cadrul evenimentului, a fost prezentat programul de tabere de recreere și de joacă în natură pentru copii.

La final, delegația românească a purtat discuții cu participanții ecumenici la festivitate.

Foto credit: Facebook / Biserica Ortodoxa Romana – Wiener Neustadt

Comentarii Facebook


Știri recente

Programul slujirii ierarhilor de Izvorul Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Efrem,…