Cu toții suntem frați și surori, le-a spus PS Macarie românilor din Bremen

„Cu toții suntem frați și surori, nu este unul mai ales sau mai cinstit decât celălalt, ci cu toții suntem așezați în aceiași demnitate și în aceiași cinste și trebuie să fim compătimitori, iubitori și solidari unii față de alții”, a spus duminică Preasfințitul Părinte Macarie la Sfânta Liturghie oficiată la parohia românească Bremen, Germania.

În cuvânt, ierarhul a explicat textul evanghelic duminical despre femeia gârbovă și a vorbit despre suferința acesteia.

Nebucurându-se de vindecarea ei, explică Episcopul Europei de Nord, „cei are erau împietriți cu inima, aceștia nu s-au bucurat de tămăduirea acestei femei și s-au folosit de prescripțiile rigiditate ale Legii iudaice, iar Domnul le-a arătat că prima grijă trebuie să o avem față de aproapele care este în suferință, care este în durere, care este în necaz, care este în strâmtorare”.

„Nu există nicio stavilă pentru a face binele. Binele trebuie să-l săvârșim cu timp și fără timp pentru cel care este în suferință, pentru cel care este în necaz, pentru cel care este în durere, pentru cel care este în neputință și trebuie să ne facem cu toții brațele milostive și tămăduitoare ale Domnului”.

Gârbovirea spirituală, efectul tehnologiilor digitale

Folosindu-se de imaginea femeii gârbove, ierarhul a explicat faptul că „această gârbovire, astăzi, se produce deseori prin noile tehnologii. Oare nu suntem și noi asemenea acestei femei gârbove, atunci când nu ne mai ridicăm privirea spre cer și spre semenul nostru? Stăm așa încovoiați, privind tableta, telefon și laptop. Toate aceste noi tehnologii provoacă deseori dependență și depersonalizare, iar acesta este jugul care ne gârbovește și ne asemănăm și pe noi acestei femei gârbove, fără să mai fim conștienți că Domnul ne-a sădit cerul în inima noastră”.

„Să luptăm scump frate și scumpă soră și să ne apărăm acest petec de cer și să privim la Domnul și la cel de lângă noi, ca să ieșim din această peșteră digitală, care ne depersonalizează și ne provoacă dependență”.

„De acestea, să ne îndreptăm mintea și inima către Domnul, să ne îndreptăm trupește, lăuntric și sufletește și să ne apărăm, așa cum v-am spus, petecul de cer din inima noastră. Aceasta să facem spre slava lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor noastre”, a spus la final Preasfințitul Părinte Macarie.

Parohia românească „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei și Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei” din Bremen, Germania, a fost înființată în anul 2013.

Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, a efectuat în perioada 8-10 decembrie mai multe vizite pastorale în comunitățile românești din Hamburg, Oldenburg și Bremen.

Foto credit: Episcopia Europei de Nord / Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente