Sinaxă monahală în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților: Ierarhii au înmânat distincții

Stareții și starețele din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților s-au reunit în sinaxă joi la Mănăstirea Marginea din județul Suceava. Cu acest prilej, ierarhii eparhiei a acordat distincții pentru obștile cu rol în consolidarea vieții duhovnicești din Bucovina, pentru mănăstirile care se ocupă de îngrijirea vârstnicilor și pentru cântăreții de la stranele așezămintelor monahale.

Întrunirea a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, cărora li s-au alăturat arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor din eparhie, stareți și duhovnici de mănăstire, precum și clerici de la Centrul Eparhial din Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicarul administrativ al eparhiei.

Slujba a fost urmată de o ceremonie de acordare de premii și distincții și de o conferință.

Premii, ordine și distincții

După înmânarea premiilor pentru mănăstirile câștigătoare ale Concursului Eparhial „Cel mai îngrijit cimitir”, Arhiepiscopul Sucevei și Bucovinei, a oferit Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul” obștilor care au urmat exemplul sfântului, „care a întărit viața duhovnicească din Bucovina și a format duhovnicește mulți călugări și credincioși”.

Astfel, Premiul I a fost obținut de Mănăstirea Rarău (stareț – protos. Dometie Furtună), Premiul al II-lea a ajuns la Mănăstirea Cătrinari (stareța – stavrofora Lavrentia Stupinean), iar cel de-al III-lea a fost oferit Mănăstirii Râșca (stareț – protos. Gabriel Gaman). Mănăstirea Putna, reprezentată de arhim. Melchisedec Velnic, a primit un Premiu Special.

Pentru activitatea de îngrijire a vârstnicilor, Înaltpreasfințitului Părinte Calinic a acordat Ordinul „Mitropolitul Anastasie Crimca”, întrucât stareții și starețele acestor comunități au „urmat exemplul Mitropolitului Anastasie Crimca, cărturar distins și om de cultură polivalent, creator și inovator în arta ecleziastică, jertfelnic lucrător în mijlocul societății moldave ca laic, dar și ca ierarh, milostiv și sensibil față de cei în suferință, de numele căruia se leagă construirea primului spital public din țară, la Suceava, în anul 1619”.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a înmânat acest ordin arhimandritului Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, stavroforei Maria Deac, stareța Mănăstirii Cămârzani, stavroforei Maria Mălăescu, stareța Mănăstirii Buciumeni, protosinghelului Pamvo Dima, starețul Mănăstirii Bogdănești, protosinghelului Alexie Ichim, starețul Mănăstirii Boroaia, și protosinghelului Sebastian (Cătălin) Mircea, medic, cel care se ocupă de cabinetul medical „Sfântul Pantelimon” al Mănăstirii Putna.

Au fost evidențiați și monahii și monahiile care au ca ascultare cântarea bisericească. Acestora Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic le-a oferit Ordinul „Apărător al dreptei credințe”, ca celor care „s-au străduit și se străduiesc să urmeze exemplul apărătorilor credinței și patriei străbune, precum și al dascălilor de cuget și simțire românească și creștinească”.

Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost înmânat de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul stareței Mănăstirii Marginea, stavrofora Gabriela Ilioi.

Conferință cu tematica Anului 2023

În a doua parte a sinaxei, la care au participat ierarhii, exarhii, stareții și starețele, dar și părinți de la Centrul Eparhial din Suceava, au luat cuvântul protoiereii din eparhie, apoi fost prezentate cărți și lucrări academice a căror tematică s-a încadrat în Anul omagial-comemorativ 2023 în Patriarhia Română.

Arhid. Avraam Bugu de la Mănăstirea Putna a prezentat studiul „Cântarea bisericească în viața monahală. Cuviosul Eustatie Protopsaltul – chip iconic al cântărețului bisericesc”. Lucrarea a abordat cântarea bisericească din perspectivă isihastă, și a descris pe scurt activitatea Cuviosului Eustatie Protopsaltul de la Putna, care a ilustrat pe deplin virtuțile psaltului isihast.

„De la Cuviosul Eustatie ne-au rămas și cele mai vechi cântări închinate Sfinților Ioan cel Nou de la Suceava și Parascheva de la Iași. Aceste stihiri calofonice se cântau doar la prăznuirea sfinților mari și este de mirare cu câtă evlavie o cinsteau călugării putneni pe Cuvioasa Parascheva, într-o vreme când moaștele ei nu erau încă aduse în Moldova”, a afirmat arhid. Avraam Bugu.

„Dintre toți sfinții cuvioși, doar Sfântului Eftimie cel Mare îi mai este închinată o astfel de cântare de către Cuviosul Eustatie în Antologhionul său. Cum cele mai vechi Mineie moldovenești care cuprind slujba Sfintei Parascheva s-au scris pentru Mănăstirea Putna, s-ar putea spune că, pe timpul Cuviosului Eustatie și cu osârdia sa, a început cultul Sfintei Cuvioase Parascheva, aici s-a dezvoltat și de aici s-a răspândit în celelalte mănăstiri din Moldova.”

În continuare, stavr. Sotiria Ciobanu, stareța Schitului Vicovu de Jos, a prezentat referatul „Chipuri de călugări bătrâni în monahismul contemporan din România”.

„Suntem tentați să spunem că vremurile actuale fac mai grea petrecerea monahală. Cu toate acestea, văzând viețuirea sfântă a părinților și maicilor care au trăit în același veac cu noi, putem constata că Dumnezeu găsește încă și astăzi pământ bun din care să răsară mlădițe ale Duhului Sfânt”, a spus stareța.

„Cărți precum Viețile sfinților, Patericul, Filocalia și toate celelalte scrieri duhovnicești pentru monahi nu sunt doar niște scrieri depășite, blocate în timpul lor. Ele au continuitate și astăzi, deși contextual, concret, s-a schimbat la nivel de formă. Fondul însă, premisele viețuirii în duhul lui Hristos, rămâne același.”

Cea de a treia comunicare, „Psalți și compozitori de cântări bisericești din ținutul Sucevei în secolele XV–XX”, i-a aparținut arhim. Nectarie Clinci, stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei.

Lucrarea enumeră cei mai cunoscuți dintre psalții și compozitorii de cântări bisericești care au activat în ținuturile Sucevei în ultimele șase veacuri și prezintă activitatea Școlii de la Mănăstirea Dragomirna și a Școlii clericale de la Suceava.

„Un dascăl de psaltichie din vremea noastră spunea, inspirat, că dacă poporul rus l-a avut pe Andrei Rubliov și Icoana Sfintei Treimi, românii moldoveni au avut Icoana Maicii Domnului de la Neamț, frescele bucovinene și inegalabilele cântări psaltice, pe care le-au psalmodiat și în vremurile bune și în vremurile de restriște”, a spus arhimandritul.

„Putem afirma, fără echivoc, faptul că nestematele muzicale făurite pe teritoriul Bucovinei au trecut proba timpului și au ajuns în actualitate, fapt care certifică valoarea și importanța lor pentru cinstea, cultura și credința neamului nostru românesc.”

Prezentare de carte și de film

Arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al eparhiei, a prezentat cartea „Sfântul Serafim de Sarov – Viața, nevoințele și învățăturile” de arhim. Dosoftei Murariu, întemnițat în perioada 1954-1958 pentru credinţa în Hristos și trecut la cele veșnice în 1990.

Volumul, apărut la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost oferit tuturor participanților. Totodată, arhimandritul a semnalat seria dedicată Preasfințitului Părinte Irineu Crăciunaș, un iubit ierarh bucovinean de la a cărui adormire s-au împlinit 50 de ani.

Au mai fost discutate teme de ordin administrativ-edilitar, cultural-educativ, de siguranță și sănătate, pastoral-misionar.

Conferința s-a încheiat cu vizionarea unor fragmente din filmul „Cuviosul Eustatie Protopsaltul și Școala Muzicală de la Putna”, realizat de Trinitas TV, prilej cu care participanții au primit filmul pe stick și câte un exemplar din volumul „Cuviosul Eustatie Protopsaltul și Școala muzicală de la Putna”, prezentată de arhid. Avraam Bugu.


Tematica sinaxei s-a încadrat în cea a Anului omagial-comemorativ 2023 în Patriarhia Română, dedicat pastorației persoanelor vârstnice și  imnografilor și cântăreților bisericești.

Foto credit: Arhiepisocopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente