Episcopul Macarie a slujit la hramul primei biserici românești construite în spațiul scandinav

Preasfințitul Părinte Macarie a slujit duminică la hramul Bisericii „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”, din Sölvesborg, Regatul Suediei – primul lăcaș de cult ridicat din temelie de comunitățile românești din țările scandinave.   

Biserica din lemn de la Sölvesborg, subliniază Episcopul Europei de Nord, este „o arcă pe apele învolburate ale nordului, totodată, este și un tricolor al faptei”.

De asemenea, ierarhul a vorbit despre exemplul de jertfă pe care cei patru sfinți îl oferă tuturor celor care privesc spre viața și mărturisirea lor de credință.

„Aceștia sunt cei patru sfinți bărbați, ocrotitorii bisericii noastre parohiale de aici din Sölvesborg, sunt cei patru evangheliști țărani din părțile Năsăudului, care nu au scris Evanghelia cu condeiul, așa cum au scris odinioară cei patru Sfinți Evangheliști, ci au scris-o cu însăși sângele lor martiric”.

„Acești patru țărani cărora, noi cei de aici din  Sölvesborg, le simțim ocrotirea și mângâierea au mers până la capăt. Nu au ezitat și nu s-au descurajat. În mod deosebit, anul acesta, când Biserica noastră l-a dedicat persoanelor vârstnice, îl pomenim pe cel mai vârstnic sfânt al neamului nostru, pe martirul Atanasie Todoran, care a trăit până la 120 de ani”.

Piatra de temelie a bisericii românești din Sölvesborg, construită din lemn în stil maramureșean, a fost așezată la data de 12 septembrie 2010,

Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni, Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu, fac parte din grupa martirilor mărturisitori pentru credința strămoșească în Transilvania, în perioada când aceasta se afla sub stăpânire habsburgică.

Foto credit: Episcopia Europei de Nord / Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente

Delegația Patriarhiei Române la întronizarea noului patriarh al Bulgariei a vizitat Ambasada României la Sofia

Delegația Patriarhiei Române la întronizarea Patriarhului Daniil al Bulgariei a vizitat duminică Ambasada României la Sofia. Delegația, formată din Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal, și Ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal…