Pr. Vlad Mîndru: Tânărul nu devine consumator de droguri dacă-și poate umple viața cu ceva mai bun

„Dependența de droguri, ca orice altă dependență, se rezolvă nu prin interdicție, ci prin alternativă, prin înlocuirea consumului cu altceva. Tânărul trebuie să-și umple viața cu ceva mai bun, să revină la familie, iar familia să fie deschisă față de el, să facă lucruri împreună”, spune Părintele Vlad Mîndru de la Parohia „Șerban Vodă” din Sectorul 4 al Capitalei.

Clericul a împărtășit, în exclusivitate pentru Basilica.ro, câteva gânduri despre recentele dezbateri din societate cu privire la răspândirea tot mai mare a consumului de droguri în rândul tinerilor.

„Am și eu un copil care bate la ușa adolescenței și am vrut să înțeleg. Fenomenul pleacă în primul rând de acasă, iar dacă Biserica poate să fie de ajutor cu ceva, preoții trebuie să știe cum să pună problema cu părinții, pentru că este mai probabil ca părinții să vină la spovedit și să spună astfel de lucruri.”

Preotul avertizează că dependența se instalează de la prima sau de la cel mult a doua doză consumată, iar un om, după ce a consumat, din punctul de vedere al medicilor, va fi tratat toată viața lui drept un consumator care este abstinent o perioadă – mai lungă sau mai scurtă.

„Poate să renunțe timp de zeci de ani și apoi, la un moment dat, să reînceapă consumul”, spune Părintele Vlad Mîndru.

„Preoții trebuie să știe și cum să acționeze cu consumatorii, dacă se întâmplă ca ei să vină la spovedanie, chiar dacă, din experiența mea, este o situație destul de rară.”

Clericii au nevoie de formare

În 2019, în cadrul unui parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, 20 de clerici din Protoieria Sectorului 4, printre care și Părintele Vlad Mîndru, au participat la un curs de prevenire și combatere a consumului de droguri.

„A fost foarte util, pentru că abordarea problematicii drogurilor trebuie să fie discutată cu niște specialiști”, spune clericul bucureștean. „Cursul ne-a deschis ochii în primul rând asupra faptului că, atunci când stăm de vorbă cu un consumator de droguri, trebuie să avem în vedere că stăm de vorbă cu un om bolnav, care nu este responsabil de acțiunile lui. Stai de vorbă cu un vulnerabil.”

„Tot de la acest curs am aflat și ceva important în ceea ce privește prevenția: începutul în consumul de droguri este întotdeauna bazat pe un anturaj. Drogurile se consumă întotdeauna într-un anumit mediu social, nu începe nimeni să consume droguri de unul singur.”

Cauza principală: problemele din familie

Iar consumul de droguri are drept cauze principale problemele din familie, faptul că părinții nu acordă destul timp activități lor cu copiii, iar copiii lor nu se simt ascultați, nu se simt înțeleși de familie.

„Poate că părinții sunt foarte ocupați și abia dacă se văd din când în când în weekend sau nici atunci cu copiii lor și așa mai departe”, spune Părintele Vlad Mîndru.

„Participând la un studiu internațional, sociologii de la Universitatea «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca au constatat că, cel puțin pentru România, în rândul factorilor care contribuie la prevenirea consumului de droguri trebuie inclusă și frecventarea bisericii: niciunul dintre tinerii care în copilărie au mers la biserică în mod frecvent nu a ajuns la adolescență consumatori de droguri”, subliniază clericul.

Toată școala știe cine sunt consumatorii

„Eu am avut un caz tulburător la biserică, al unui tânăr de 17 ani care a murit în urma unei supradoze. La înmormântare a venit toată clasa lui și mare parte din școală. Era o problemă generală în acel liceu, că se consumau foarte multe droguri.”

„Problema acolo era anturajul din liceu, unde erau mulți consumatori, iar profesorii închideau ochii la această situație. De aceea, cred că avea dreptate cineva care a spus la televizor că testarea anti-drog la școală nu ajută, fiindcă toată școala, și profesorii, și elevii știu cine sunt consumatorii”, explică preotul.

„Acesta nu este un subiect pe care să-l putem trata după ureche sau după tabuuri sau idei preconcepute. Trebuie să știm exact despre ce e vorba. Părinții trebuie pregătiți și instruiți.”

O jertfă pentru copilul tău

„Gabriel Diaconu, psihiatru specializat pe adicții, spune că, în momentul în care copilul tău strigă după ajutor, adică vine și-ți spune că a consumat, sau că cineva din anturajul lui consumă, trebuie să lași tot și să-i dai atenție. Aceasta poate însemna să faci schimbări destul de radicale în viața ta – pentru a-ți salva copilul”, spune Pr. Vlad Mîndru.

„Adică s-ar putea ca părinții să fie nevoiți să se lase de serviciu, să se mute cu locuința. Trebuie implicarea foarte hotărâtă a familiei.”

„Iar din partea noastră, a Bisericii, cred că ar fi foarte utile astfel de cursuri realizate în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog sau măcar prelegeri și discuții pe subiectul consumului de droguri la conferințele clericale”, încheie Părintele Vlad Mîndru.

Foto credit: Freepik.com

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente