Ungaria: Sf. Ier. Andrei Șaguna pomenit în biserica unde a fost botezat

Sf. Ier. Andrei Șaguna a fost pomenit miercuri, la 150 de ani de la plecarea la Domnul, în Biserica „Sfânta Treime” din Mișcolț (Miskolc), unde a fost botezat. Sfântul lăcaș se află pe teritoriul Ungariei și face parte din Episcopia Ortodoxă Maghiară a Ungariei. Liturghia a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Siluan împreună cu clerici din eparhiile română și maghiară ale Ungariei.

Un fragment din moaștele sfântului ierarh au fost aduse special pentru eveniment de la Catedrala Episcopală Ortodoxă Română din Giula.

În locul cuvântului de învățătură, a fost citit un referat realizat de dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române.

„Situat în fruntea mișcării naționale a românilor din Transilvania, Șaguna nu a urmărit o carieră politică, ci a condus treburile națiunii în conformitate cu căile tradiționale ale predecesorilor săi”, a transmis istoricul clujean.

„Astfel, prin întreaga sa activitate organizatorică, politică și culturală, mitropolitul Șaguna a făcut din Biserica Ortodoxă a românilor din Transilvania și Ungaria o forță socială mai activă decât fusese vreodată, înzestrând-o cu instituții puternice și reglementând participarea laicilor în organizarea și funcţionarea ei la toate nivelele, făcându-o în felul acesta mai răspunzătoare la nevoile și dorințele masei credincioșilor.”

„Toate împlinirile sale principale au fost îndreptate spre realizarea armoniei dintre spiritualitatea lăuntrică a Ortodoxiei, care transformă ontologic viața omului, din interior schimbându-i inima și mintea prin lucrarea Duhului Sfânt, și formele exterioare ale organizării sociale, care au menirea să satisfacă năzuințele imediate ale unei națiuni către progres politic, economic și cultural”, a mai transmis dr. Mircea Gheorghe Abrudan.

Liturghia a fost urmată de parastasul întru pomenirea sfântului ierarh.

Părintelui Episcop Siluan al Ungariei i-au fost alături în slujire Arhim. Calinic Covaci, consilier administrativ-bisericesc, Protos. Visarion Tuderici, secretar eparhial, Protos. David Pop, Conducătorul Așezământului Monahal „Sf. Ioan Botezătorul” din Budapesta, Pr. Florin Olteanu, Consilierul Cultural al Episcopiei și Protopop de Giula, Pr. Teodor Marc, Consilier Economic al Episcopiei și Paroh la Catedrala din Giula, Pr. Aurel Becan, Protopop de Seghedin, Pr. Cosmin Pop, Protopop de Dobrițân, alți clerici ai Episcopiei Române din Ungaria, precum și Părintele József Krank, Parohul Bisericii din Mișcolț.

La eveniment au participat Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula și Petru Sălăjan, Directorul Școlii Generale Românești din Aletea.

Răspunsurile la strană au fost date de maicile românce de la Așezământul din Budapesta, de cântăreții de la Catedrala din Giula și de la biserica din Chitighaz și de corul credincioșilor maghiari din Mișcolț.

Ierarhul român a mulțumit la final Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ilarion Alfeyev, conducătorul Eparhiei Ortodoxe Maghiare, pentru binecuvântarea de a sluji în biserica din Mișcolț și Părintelui Paroh József Krank, gazda manifestării, și a făcut schimb de daruri cu acesta.

Clericii și oaspeții au fost invitați la o agapă comună, oferită din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, a Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), a Centrului de Documentare și Informare al AȚRU și a Autoguvernării Românești Locale din Hódmezővásárhely.

Tot miercuri, la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, a avut loc un simpozion dedicat Sf. Ier. Andrei Șaguna cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la mutarea la cele veșnice.


Biserica din Mișcolț va intra curând într-un amplu proces de restaurare. Ea are o valoare specială pentru românii ardeleni și pentru aromâni, deoarece a fost ctitorită, între 1785 și 1806, de strămoșii Sf. Ier. Andrei Șaguna: Anastasiu Mihail Muciu, bunicul dinspre mamă al sfântului, și Evreta Şaguna, bunicul dinspre tată, care a dăruit și Masa Sfântului Altar.

Biserica din Mișcolț este una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe din Ungaria și deține cel mai mare iconostas ortodox pictat din Europa Centrală, de 16 metri înălțime, cu 88 de scene din viața Mântuitorului și a Sfinților.

Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, pe numele său de botez Anastasie, s-a născut într-o familie de aromâni din Mișcolț (Miskolc) și a ajuns Mitropolit al Transilvaniei, lucrând la consolidarea identității românești și a Ortodoxiei în această regiune. În 2011 a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

Foto credit: Episcopia Ungariei

Comentarii Facebook


Știri recente