Cercetătorii vor recunoașterea și protejarea Lalelei Vlăsiei, specie sălbatică din codrii Buzăului

Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice și Vegetale Buzău au realizat mai multe studii care vor sta la baza cererii de protecție legală pentru o specie locală de lalea. Aceasta crește endemic în Pădurea Crâng din Buzău.

„Laleaua de Buzău, pe care noi am denumit-o Laleaua Vlăsiei, pentru că a fost găsită în Pădurea Vlăsiei, actuala Pădure Crâng, este cu totul diferită de Laleaua de Cazane sau laleaua de pădure pe care o întâlnim în Republica Moldova”, a explicat pentru Agerpres Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale Buzău.

„Facem demersurile pentru recunoașterea ei ca un genotip cu identitate clară, care să fie recunoscut de lumea științifică internațională. Problema este aceasta a protejării.”

„Nu este o lalea de cultură. Este foarte sensibilă, sunt foarte mulți care cred că pot duce această bucurie acasă. Se înșelă, pentru că ea nu are capacitate de păstrare după rupere, doar câteva ore, trei-patru ore, după aceea se pălește. Dacă laleaua cealaltă se păstrează câteva zile în vază, aceasta nu se poate păstra”, a mai explicat specialistul.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a anunțat că va sprijini orice demers care să ateste unicitatea Lalelei Vlăsiei. „Această specie de lalea rară ar putea deveni unul din brandurile Buzăului”, a declarat oficialul săptămâna trecută, la expoziția florală „Simfonia Lalelelor” de la Pitești.

Autoritățile vor să regenereze și să transforme Pădurea Crâng din Buzău într-un parc natural.

Costel Vânătoru, doctor în horticultură, este și preot. În 2010 a fost ales membru asociat al Academiei de Științe Agricole și Silvice a României.

Sursa foto: Facebook

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente