Mănăstirea Neamţ: Vicariatul Ortodox Ucrainean a organizat un simpozion dedicat Sf. Paisie de la Neamţ

Vicariatul Ortodox Ucrainean din România a organizat joi un simpozion dedicat Sf. Cuv. Paisie de la Neamţ, sfânt de origine ucraineană.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Uniunea Ucrainenilor din România.

Lucrările simpozionului au fost precedate de Sfânta Liturghie.

După slujbă, preoţi din protopopiatele Sighet şi Lugoj au susţinut la Centrul social-cultural „Sf. Paisie de la Neamţ” al aşezământului monastic mai multe prelegeri aflate în strânsă legătură cu tema evenimentului, a precizat pentru Basilica.ro Părintele Protopop Petru Rahovan.

În încheiere, participanţii i-au mulţumit Patriarhului Daniel, Mitropolitului Teofan, precum şi gazdelor, pentru facilitarea desfăşurării acestui eveniment.

Vicariatul Ortodox Ucrainean

Vicariatul Ortodox Ucrainean este o unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, dedicată credincioșilor ortodocși ucraineni care locuiesc în România. Aceştia participă la slujbe oficiate în limba maternă de preoți ucraineni sau vorbitori de limba ucraineană. În prezent, Vicariatul își are sediul în orașul Sighetu Marmației (ju­dețul Maramureș) şi îi cuprinde pe credincioșii din zona de nord a țării (Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat).

În anul 1952, Vicariatul Ortodox Ucrainean a fost transformat în protopopiat ortodox ucrainean, cu sediul în comuna Poienile de sub Munte, judeţul Maramureş, aflat în juris­dicția Episcopiei Ortodoxe a Clujului, primind sprijin financiar de la Patriarhia Română. După 1989, prin Hotărârea Sfântului Sinod nr. 1432/12 februarie 1990, a fost re­înf­iinţat Vicariatul Ortodox Ucrainean, acesta fiind direct dependent canonic de Patriarhia Română.

Foto credit: Vicariatul Ortodox Ucrainean

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente