Mănăstirea Râmeț a ținut aprinsă candela credinței ortodoxe: IPS Irineu

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat miercuri Sfânta Liturghie de hramul noii biserici a Mănăstirii Râmeț din județul Alba. Evenimentul a marcat împlinirea a 30 de ani de la canonizarea Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț și de la sfințirea lăcașului de cult, ocrotit de Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

„De-a lungul timpului, Mănăstirea Râmeț a ținut aprinsă candela credinței ortodoxe și a avut un rol formidabil în păstrarea identității noastre spirituale”.

„Aceasta s-a realizat fiindcă, prin perseverență, obștea monahală de aici a făcut din Evanghelia scrisă o Evanghelie trăită”, a spus Arhiepiscopul Alba Iuliei.

„Sfântul Ioan Scărarul spunea că ‹îngerii sunt lumină pentru monahi, iar monahii sunt lumină pentru mireni›, din acest motiv, creștinii efectuează pelerinaje la mănăstirile noastre, unde simt că rugăciunea și pilda călugărilor și călugărițelor îi ajută să renască duhovnicește”, a adăugat ierarhul.

Atestată documentar în anul 1377, Mănăstirea Râmeț este unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Transilvania.

Fiind distrusă în anul 1762 de către generalul Bukow, biserica Mănăstirii Râmeț a fost restaurată în anul 1792, urmând să funcționeze între anii 1826-1932 ca biserică de mir.

Piatra de temelie a noului lăcaș de cult a fost sfințită în data de 29 iunie 1982 de Preasfințitul Emilian Birdaș, iar lucrările de construcție au durat 10 ani.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente