Ziua Republicii Elene, celebrată de Buna Vestire la bisericile grecești din România

În data de 25 martie – Ziua Naţională a Republicii Elene – grecii de pretutindeni au sărbătorit 201 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la 1821, cea mai importantă dată din istoria modernă a Greciei, punctul de plecare al Renaşterii naționale.

Anul acesta, de Buna Vestire, bisericile grecești au avut un program special care a inclus diverse manifestări culturale și religioase.

București

La Biserica Greacă din București, Pr. Ioan Moldoveanu a oficiat un Te Deum. La eveniment a participat ambasadorul Republicii Elene la Bucureşti, Excelența Sa Sofia Grammata, precum și consilierul prezidenţial Sergiu Nistor care a adresat un mesaj din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

Manifestarea a inclus un recital de muzică grecească tradițională susținut de grupul „Romiosini” condus de protopsaltul bisericii. La final, au fost depuse coroane de flori în curtea bisericii, la monumentul lui Rigas Feraios, considerat precursorul Revoluţiei elene.

Brăila

La Biserica Greacă din Brăila, evenimentul aniversar a fost marcat duminică. Slujbei de Te Deum i-a urmat vernisajul expoziției „Rădăcini Elene” găzduit de Muzeul Brăilei „Carol I” – Centrul Diversităţii Culturale. Au participat Excelența Sa Sofia Grammata, Ambasadorul Greciei în România și deputatul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România.

Constanța

La Biserica Metamorphosis (Schimbarea la Față) din Constanța au fost oficiate sâmbătă un Te Deum o slujbă de pomenire dedicată martirilor care au luptat pentru independența Greciei.

Biserica Metamorphosis este cel mai vechi lăcaș de cult ortodox din Constanța.

Evenimentele organizate de Ziua Națională a Republicii Elene au început la mijlocul lunii martie și vor continua până spre finalul lunii aprilie.

Iași

La Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, reprezentanți ai Comunității Elene din municipiu și primarul Mihai Chirica au depus coroane de flori lângă placa ce amintește că la acest așezământ monahal Mitropolitul Veniamin Costachi a sfințit drapelul Eteriei și l-a binecuvântat pe Alexandru Ipsilanti.

Neamț

În data de 2 aprilie 2022, La Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ se va desfăşura un eveniment comemorativ dedicat eroilor căzuţi pentru independența Greciei, anunță Uniunea Elenă din România.

Vezi mai multe evenimente dedicate comunității elenilor și a filoelenilor din România în comunicatul de presă transmis de instituție.

Foto credit: Biserica Greacă din București

Comentarii Facebook


Știri recente