Tablou cu Regele Ferdinand, ascuns timp de 50 de ani, expus la Alba Iulia

Un tablou în care este pictat Regele Ferdinand a fost expus marţi la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Opera de artă a fost descoperită întâmplător alături de alte picturi, cel mai probabil ascunse în ianuarie 1948, când sovieticii au vandalizat Sala Unirii.

Tabloul este semnat de pictorul Zogu Zaharescu. Va rămâne în Sala Unirii până în data de 5 decembrie.

Zogu Zaharescu face parte din categoria pictorilor considerați de gang, un pictor care frecventa boema bucureșteană (…) În tabloul intrat în patrimoniul muzeului albaiulian, se dezvăluie însă ca un pictor talentat, capabil să realizeze un portret de aparat, prin intermediul căruia iese în mod evident din categoria pictorilor uitați, blamați, dovedind ştiinţa practicării picturii profesioniste, academiste, într-o reprezentare memorabilă a Regelui Ferdinand I, au anunţat reprezentanţii instituţiei.

Picturile au fost descoperite în urmă cu aproape un deceniu într-un depozit, de un angajat al instituţiei, informează Agerpres. Realizate între 1920 şi 1930, tablourile sunt de cabinet, cu dimensiunile de 280/190 de centimetri.

Regele Ferdinand

Regele Ferdinand I a fost unul dintre cei care a susţinut proiectul Catedralei Mântuirii Neamului.

După Războiul de Independență din 1877-1878 și după Marea Unire din 1918, necesitatea construirii unei Catedrale în Bucureşti s-a resimțit din ce în ce mai mult în rândul credincioșilor, ca recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru dobândirea Independenței de Stat şi pentru înfăptuirea României întregite.

Proiectul a fost susținut atât de conducerea Bisericii Ortodoxe, cât și de conducătorii țării, în special de regele Carol I și de regele Ferdinand.

Lăcașul de cult care urma să fie construit a primit inițial numele de Catedrala Mântuirii Neamului, cu sensul de izbăvire a poporului de sub asupritorii străini, această expresie fiind întrebuințată atât de Mitropolitul Primat Miron Cristea, cât și de regele Ferdinand, care, în hrisovul regal adresat Sfântului Sinod în data de 10 mai 1920, afirma:

„Această cântare (cu noi este Dumnezeu – n.n.) trebuie să răsune în Biserica Mântuirii pe care suntem datori să o ridicăm în Capitala tuturor românilor, ca semn de mulțumire pentru ajutorul Celui Preaînalt şi ca simbol al unităţii sufletești a întregului neam şi veșnică pomenire celor răposați pentru înfăptuirea României întregite”[1].

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfinţită în 25 noiembrie 2018 de Patriarhul Ecumenic şi Patriarhul României.

Sursă foto: Muzeul Naţional al Unirii

Comentarii Facebook


Știri recente