Unic în Europa, Bujorul de stepă a înflorit în rezervaţia Zau de Câmpie (FOTO)

Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) de la Rezervaţia botanică Zau de Câmpie au început să înflorească. Rezervația din județul Mureș este singurul loc din Europa în care floarea a supraviețuit. Din păcate, anul acesta bujorii pot fi admirați doar online din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

„După cum văd eu, se simte foarte mult, rezervaţia este în altă stare acum, decât atunci când era vizitată. Sunt multe plante noi, potecile arată foarte bine, cu iarba necălcată şi aşteptăm zilele următoare să vedem cum o să fie când înflorirea e maximă”, a declarat pentru Agerpres, custodele rezervaţiei, Ciprian Cenan.

Bujorul de stepă este o plantă extrem de firavă şi din acest motiv a dispărut din Europa: dacă este rupt, bujorul moare în câteva minute. Foto credit: Ciprian Cenan.

Pe pagina de Facebook a rezervației sunt disponibile mai multe imagini cu florile care înfloresc în perioada aprilie-mai. Bujorii au o înălțime între 10 până la 30 de centimetri și au florile de culoarea roșu aprins.

 

Rezervaţia mureşeană de bujori de stepă, situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie, a fost înfiinţată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul şcolii româneşti de botanică.

Primele semnalări despre bujorul de stepă de la Zau de Câmpie au fost făcute în anul 1846, când floarea a fost expusă la Viena, într-un ierbar, cu ocazia prezentării florei Transilvaniei. Foto credit: Ciprian Cenan.
Rezervaţia de la Zau de Câmpie este situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat, adică la peste 450 de metri, lotul de jos, iar diferenţa de nivel până la lotul de sus este de circa 25-30 de metri. Foto credit: Ciprian Cenan.

Rezervaţia funcţionează din 1932 şi, deşi a prins inclusiv al Doilea Război Mondial, niciodată nu a fost închisă publicului în ultimii 88 de ani.

Foto credit: Ciprian Cenan.

Comentarii Facebook


Știri recente