9 martie: Primul hram al mănăstirii Memorial din Gherla

Mănăstirea „Sfinții 40 de Mucenici – Memorial Gherla” își va sărbători pentru prima dată hramul, vineri, 9 martie, când în calendarul ortodox sunt pomeniți Sfinții 40 de mucenici din Sevastia Armeniei. Tot atunci este celebrată și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști. Liturghia va fi oficiată de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, informează Radio Renaşterea.

Mănăstirea a fost înfiinţată în data de 1 octombrie 2017, până în prezent fiind amenajată o sală ce cuprinde un paraclis, un muzeu, câteva camere și o trapeză. Potrivit starețului așezământului monahal, ieromonahul Grigorie Benea, urmează să se efectueze săpături pentru a degreva locul din punct de vedere arheologic, după care se va începe construcția propriu-zisă.

Aşezată pe „Dealul Cărămidăriei” din Gherla – cimitir anonim cu gropi comune unde au fost aruncați cei ce au murit în penitenciar – Mănăstirea Memorial va cuprinde o capelă pentru comemorarea liturgică a victimelor comunismului, un spațiu expozițional dedicat celor ce au suferit în penitenciar, cât și o bibliotecă tematică și o sală de conferințe.

În ziua hramului, IPS Andrei va oficia Sfânta Liturghie începând cu ora 10:00 în spațiul de cult amenajat recent pe Dealul Cărămidăriei din Gherla, locul gropilor comune, unde-și dorm somnul de veci cei care, în regimul comunist, și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței.

Al doilea eveniment se va desfășura, în după-masa zilei, de la ora 17:00, la Cinematograful Pacea din oraș, unde Radu Preda, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, va susține conferința cu tema Gherla – loc al memoriei gulagului românesc.

Memorialul Gherla îşi doreşte să cerceteze, să documenteze și să ofere informații despre locul ocupat de Penitenciarul Gherla în cadrul universului concentraționar comunist, dar și despre întreg sistemul represiv din România. Totodată va fi ridicat pe Dealul Cărămidăriei din oraş a unui ansamblu memorial dedicat celor ce au suferit la Gherla în perioada de detenție politică, pentru a cinsti cu demnitate memoria lor și a tuturor victimelor regimului comunist din România.

Comentarii Facebook


Știri recente