9 ani de la întronizarea Patriarhului Daniel. Mesaj din partea Premierului României

Preafericitul Părinte Daniel a împlinit vineri, 30 septembrie 2016, nouă ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, Premierul României, Dacian Cioloș, a transmis un mesaj care a fost citit de Victor Opaschi, Secretar de stat pentru Culte.

Preafericirea Voastră,

Cu ocazia aniversării a nouă ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Vă transmit cele mai calde urări!

Vă felicit pentru activitatea pe care o depuneţi ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, atât în ţara noastră, cât şi dincolo de graniţele României, pentru faptul că sunteţi una dintre acele personalităţi care cultivă cu perseverenţă responsabilitatea şi discernământul ca valori centrale ale spaţiului public şi democraţiei.

Şi în acest an, consacrat în mod semnificativ amintirii înţeleptului ierarh mărturisitor Antim Ivireanul, am avut prilejul de a vedea la lucru aceste daruri ale Preafericirii Voastre, în folosul comunităţii, al Bisericii, ai Ortodoxiei în ansamblul ei. Contribuţia Preafericirii Voastre şi a delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române în cadrul Marelui Sinod din Creta este deja recunoscută în întreaga lume ortodoxă drept una esenţială pentru păstrarea şi afirmarea cu discernământ a credinţei şi valorilor Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană.

Grija Preafericirii Voastre pentru cultivarea şi afirmarea aceloraşi valori ale credinţei îmbinate cu discernământul faţă de provocările lumii moderne, dar şi cu grija faţă de aproapele s-a vădit şi din celelalte proiecte şi evenimente importante organizate în acest an de Patriarhia Română.

Astfel, ca expresie a preocupării Bisericii Ortodoxe Române pentru educarea copiilor şi tinerilor în spiritul valorilor creştine, ca parte integrantă a valorilor comune europene, întâlnirea Tinerilor Ortodocşi, care a avut loc în acest an la Bucureşti, prilej cu care aţi celebrat şi prima Liturghie Ia Catedrala Naţională, a strâns laolaltă mii de tineri ortodocşi. Implicarea Preafericirii Voastre şi a Bisericii Ortodoxe Române în dezvoltarea şi consolidarea parteneriatului între Biserica Ortodoxă şi statul român, în baza principiului subsidiarităţii, a avut drept roade crearea de noi instituţii şi programe şi în domeniul educaţiei, în domeniul sănătăţii, în cel social şi cultural.

În acelaşi spirit, în efortul de a reda Bisericii Ortodoxe locul care i se cuvine în societatea românească se înscrie şi asumarea unor şantiere de mare importanţă pentru patrimoniul naţional, dar mai ales asumarea deplină a ducerii la bun sfârşit a construcţiei Catedralei Mântuirii Neamului, lăcaş de cult aşteptat de mai bine de un secol de către poporul român.

Pentru toate acestea, Vă rog să primiţi, Preafericirea Voastră, urările mele de sănătate, bucurie şi ani îndelungaţi de lucrare în folosul Bisericii Ortodoxe Române şi al societăţii româneşti!

Întru mulţi şi fericiţi ani!

Comentarii Facebook


Știri recente