800 de copii și tineri din aproape 40 de localități ale județului Caraș-Severin au participat în vara acestui an la taberele gratuite oferite în cadrul programului „Împreună pentru copiii noștri” al Episcopiei Caransebeșului.
Programul a ajuns atât în sate, sub numele de Tabăra din Inima Satului (TDIS – 9 tabere), cât și în orașe, sub titlul de Tabăra din Inima Familiei (TDIF – 4 tabere).
În toate localitățile rurale care au găzduit tabere în această vară se remarcă numărul mare de copii, comparativ cu anii anteriori, care au dorit să participe la activități.
Cele 4 tabere organizate în mediul urban au reunit, în total, aproximativ 260 de copii și tineri din Anina, Bocșa, Caransebeș și Oravița. Se remarcă organizarea în premieră a unei tabere de acest fel în orașul Anina, precum și amploarea deosebită pe care a luat-o tabăra de la Caransebeș, care a reunit aproape 130 de copii din oraș.
O notă aparte este și consecvența taberei organizată la Oravița, organizată pentru al patrulea an prin efortul parohiilor Sf. Proroc Ilie Tesviteanul și Adormirea Maicii Domnului, care au și centre de tineret active.
Activități pentru copii și părinți
Toți participanții au primit kitul participantului, format din tricou, ecuson, broșură, sacoșă – toate personalizate, precum și premii constând în cărți, icoane și obiecte bisericești.
Conceptul de tabără TDIS, gândit și implementat încă din anul 2019, a propus și în această vară un program de cinci zile, în care activitățile cu caracter duhovnicesc și catehetic au fost îmbinate cu activitățile de dezvoltare personală, lucru în echipă și comunicare, educație pentru viață, ateliere artistice și un variat program de jocuri și seri tematice.
Copii au participat și la excursii sau pelerinaje, s-au rugat la Sfânta Liturghie, s-au distrat la focul de tabără, dar au învățat și lucruri utile de la specialiști: polițiști de la mai multe servicii (rutier, siguranță școlară, criminalistică, ș.a.), specialiști de la Serviciul Antidrog, precum și pompieri și voluntari din structurile Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Nu a lipsit nici programul dedicat părinților, care au luat parte la activități de tipul Școala Familiei.
Extinderea conceptului în alte eparhii
Organizarea taberelor a fost posibilă datorită unei echipe de formatori și voluntari coordonată de reprezentanți ai Departamentului de Tineret al eparhiei și de liderii ATOR Banatul de Munte, 120 tineri cu experiență, care, în acest an, au format, la rândul lor, alți tineri de liceu și studenți.
Liderii celor 6 ateliere TDIS au susținut mai multe sesiuni de formare și perfecționare a voluntarilor în perioada martie – iunie 2024.
Mulți dintre voluntari provin din rândul copiilor care au beneficiat în anii trecuți de taberele organizate în localitățile lor, semn că roadele acestui important proiect misionar și educațional se arată deja în Episcopia Caransebeșului.
La efortul de coordonare al voluntarilor s-au alăturat parohiile, școlile și autorităților locale, care au contribuit cu partea de logistică și cea financiară.
Anul 2024 a fost anul în care conceptul de tabără TDIS a depășit barierele eparhiei, liderii proiectului din Episcopia Caransebeșului transferând din experiența lor voluntarilor din Mitropolia Olteniei.
Au fost organizate primele tabere în comunitate, pe modelul TDIS, în Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului și Strehaiei și în Episcopia Slatinei și Romanaților.
Tinerii participanți la tabere rămân activi în Biserică
Extinderea la nivel național a conceptului demonstrează că proiectul este un instrument eficient de pastorație a copiilor și tinerilor din parohii.
„Aceste tabere în comunitate generează nuclee de copii și tineri care rămân activi atât în bisericile din satele și orașele lor, cât și ca voluntari implicați în activități similare, organizate cu ajutorul preoților și profesorilor lor”, explică Părintele Mihai Ciucur, coordonatorul proiectului și inspector eparhial pentru activități cu tineretul.
„Până la urmă, acesta este scopul final al acestor tabere: copiii și tinerii să rămână activi în Biserică, să se apropie de Hristos și să fie modele demne de urmat pentru cei din jurul lor.”
Organizatorii proiectului eparhial „Împreună pentru copiii noștri” mulțumesc tuturor partenerilor locali și colaboratorilor din comunitățile gazdă și de la nivelul județului și informează că, până la finele anului, își propun să revină în comunitățile TDIS, în scopul consolidării nucleelor de tineri formate în urma taberelor din acest an.
Foto credit: Episcopia Caransebeșului