80 de ani de la mutarea la cele veșnice a Mitropolitului Gurie Grosu al Basarabiei, apărător al identității românești

Site-ul Mitropoliei Basarabiei a publicat marți un articol aniversar dedicat primului mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, de la a cărui mutare la cele veșnice se împlinesc 80 de ani.

S-a născut la 1 ianuarie 1877 în familia unui preot din Nimoreni, raionul Ialoveni, Republica Moldova. Orfan de tată încă de mic, a fost încredințat mănăstirii Curchi din județul Orhei.

A parcurs școala primară, Seminarul Teologic din Chișinău și apoi Academia Duhovnicească din Kiev, obținând titlul de magistru în teologie.

După Revoluția din 1905, care a adus o dezvoltare a vieții naționale românești în Basarabia, el a fost printre primii clerici care a reintrodus limba română în cultul divin și a susținut o activitate publicistică notabilă în această limbă.

După Marea Unire din 1918, când Basarabia s-a unit cu România, a fost ales arhiepiscop al Chișinăului, perioadă în care a lucrat la consolidarea legăturilor Basarabiei cu celelalte provincii românești.

Mitropolitul Gurie Grosu trecut la cele veșnice în 14 noiembrie 1943, la Mănăstirea Cernica.

Mitropolitul Petru la mormântul Mitropolitului Gurie Grosu de la Mănăstirea Cernica. Foto: Mitropolia Basarabiei

„Astăzi îl comemorăm nu doar ca pe un ierarh al Bisericii, ci și ca pe un martir și un apărător vrednic al identității românești în Basarabia”, se afirmă pe site-ul Mitropoliei Basarabiei.

Sursa foto: Doxologia.ro (deschidere articol – Mitropolitul Gurie Grosu și Episcopul Dionisie Erhan al Cetăţii Albe-Ismail, împreună cu clerici basarabeni, în 1934)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente