79 ani de la trecerea la Domnul a Patriarhului Miron Cristea, primul conducător al BOR

S-au împlinit marţi 79 de ani de la trecerea la cele veşnice a Patriarhului Miron Cristea, primul conducător al Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul Miron Cristea s-a născut în 18 iulie 1868, la Topliţa, în judeţul Harghita. Şi-a legat numele în primul rând de Episcopia Caransebeşului unde a păstorit vreme de 20 de ani. Din 1920 a fost mitropolit primat până în anul 1925, iar în perioada 1925-1939 Patriarh al României. A fost, pentru o vreme, şi membru al regenţei, perioada 1927-1930, iar în ultimii doi ani ai vieţii a ocupat funcţia de prim ministru al Guvernului României.

În vremea păstoririi lui au fost edificate multe dintre clădirile Centrului eparhial din Bucureşti. El este cel care a pus bazele „Institutului Biblic”.

În timpul desfăşurării misiunii sale au fost construite Palatul Patriarhal şi Reşedinţa Patriarhală şi a fost restaurată în întregime Catedrala patriarhală. Şi-a legat numele de reprezentanţa românească de la Ierusalim şi a fost în vizită la Locurile Sfinte în 1927.

În data de 7 iunie 1919 a devenit membru de onoare al Academiei Române.

Printre realizările de ordin cultural ale Patriarhului Miron se numără şi teza sa de doctorat despre Eminescu, lucrare tipărită mai întâi în limba maghiară şi tradusă apoi de Mitropolitul Antonie Plămădeală, cel care a descoperit lucrarea şi a publicat-o la începutul anilor ‘80.

Primul Patriarh al BOR a trecut la cele veşnice în 6 martie 1939. Mormântul acestuia se află în Catedrala patriarhală.

Foto Credit: Fototeca Ortodoxiei Româneşti

Comentarii Facebook


Știri recente