În noaptea de 5 spre 6 iulie se împlinesc 75 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia și Bucovina de Nord. Dacă primul val (12-13 iunie 1941) s-a concentrat asupra Bucovinei de Nord, cel de al doilea s-a concentrat pe Basarabia.
Aproape 36.000 de persoane, din care două treimi femei și copii, au fost încărcate în trenuri pentru vite, fără condiții minime de igienă și fără bagaje, cu destinația Siberia sau Kazahstan.
Rezultatul a fost colectivizarea averii țăranilor, care până atunci refuzau să se înscrie de bună voie cu averea lor în colhozurile (cooperativele) sovietice.
„Românii au fost pe locul trei, ca număr, în aceste lagăre, după nemți și japonezi” (care erau prizonieri de război), declara la o conferință Vasile Soare, fost ambasador al României în Federația Rusă.
Sâmbătă, 6 iulie 2024, la Chișinău au loc evenimente comemorative. În memoria victimelor deportărilor, a fost instituită o zi anuală de doliu național în această dată.
Oficialii vor depune coroane de flori pe Aleea Gării din Chișinău, apoi va fi inaugurată a doua ediție a expoziției „Trenul Durerii”: în Piața Marii Adunări Națională din Chișinău vor fi aduse două vagoane datând din epoca deportărilor, în care vor fi expuse obiecte, poze și istorii din viața familiilor deportate.
Expoziția va avea și o parte de conținut digital (cod QR) și multimedia.
A mai existat și un al treilea val de deportări, în 1 aprilie 1951, care a vizat 5.917 de membri ai Martorilor lui Iehova din Basarabia.
Cărți-mărturie despre deportarea românilor:
- „20 de ani în Siberia” de Anița Nandriș-Cudla se poate cumpăra de aici.
- Colecția „Destin bucovinean” coordonată de Acad. Alexandrina Cernov la Editura Nicodim Caligraful a Mănăstirii Putna: „Fântâna Albă – Golgota Neamului”, „Drama românilor din Regiunea Cernăuți: masacre, deportări, foamete în 1940–1941, 1944–1947” și Destinul Bisericii românești din nordul Bucovinei în perioada sovietică (descărcabile – integral online)
- Ion Moraru, „Pustiirea. Treptele infernului. Fata cu miros de busuioc”, Editura Nicodim Caligraful, 2018, Mănăstirea Putna
Vezi și:
- 80 de ani de la deportarea românilor din Basarabia și Bucovina de Nord
- Deportările staliniste din Basarabia: O mărturie dintr-o familie sud-basarabeană
Foto credit: Facebook / Biblioteca Publică Vîșcăuți
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews