70 de ani de la aducerea moaştelor Sf. Serghie şi Vah în Craiova

Mitropolitul Irineu al Olteniei şi Episcopul Nicodim al Severinului au coliturghisit luni, de ziua Sfinţilor Serghie şi Vah, în catedrala din Craiova, informează Mitropolia Olteniei.

Ceremonialul a reamintit de momentul aducerii moaştelor Sf. Serghie şi Vah în Craiova acum 70 de ani.

În omilia rostită, Mitropolitul Irineu a spus despre cei doi mucenici că sunt „rugători pentru noi în Împărăţia lui Dumnezeu”.

„Ne bucurăm de prezenţa tuturor la rugăciune astăzi (n.r. – ieri), asemănându-se creştinilor din primele veacuri, care se adunau la mormintele sfinţilor mucenici şi săvârşeau Sfânta Liturghie”, a spus Părintele Mitropolit.

Moaştele Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah au fost aduse în ţara noastră de domnitorul Neagoe Basarab şi depuse la Mănăstirea Curtea de Argeş.

Raclele sfintelor moaşte au fost realizate din porunca arhierească a Episcopului Iosif de Argeş, cu sprijinul creştinilor binevoitori din oraşul Piteşti, în anul 1867, ca semn de recunoştinţă pentru binefacerile primite prin ale lor sfinte rugăciuni.

În anul 1949, la 25 octombrie, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfintele moaşte au fost aduse la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dumitrie” din Craiova, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Comentarii Facebook


Știri recente