70 ani de activitate muzicală la cel mai înalt nivel, în Cetatea Băniei. IPS Irineu a binecuvântat incinta Filarmonicii „Oltenia”

IPS Mitropolit Irineu a săvârşit la finele săptămânii trecute o slujbă de binecuvântare a incintei în care îşi desfăşoară activitatea Filarmonica Oltenia din Craiova. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a şapte decenii de activitate muzicală neîntreuptă a înaltei instuţii de cultură din Cetatea Băniei, informează site-ul oficial al Mitropoliei.

După slujbă, Mitropolitul le-a vorbit muzicienilor de la Filarmonică despre valoarea universală a muzicii în viaţa omului.

Muzica este specifică omului şi întregului univers, întrucât noi suntem zidiţi de Dumnezeu după o armonie cerească. Mădularele noastre sunt rânduite în trupul nostru în armonie şi ele descriu această frumuseţe divină pe care Sfânta Scriptură o numeşte chip al lui Dumnezeu. Purtăm în noi acest chip divin şi avem asemănare dumnezeiască, ceea ce înseamnă că întreaga noastră structură, sufletească şi trupească, este alcătuită din cea mai frumoasă artă, care este muzica, a spus IPS Irineu.

La final, Dorin Măciucă, managerul Filarmonicii Oltenia, a mulţumit Părintelui Mitropolit pentru arhiereasca binecuvântare şi şi-a exprimat aprecierea şi preţuirea pentru muzica şi tradiţiile sfinte ale Bisericii Ortodoxe Strămoşeşti.


Filarmonica Oltenia a fost înfiinţată în anul 1904. A fost activată oficial prin decret regal în anul 1947, mai precis la 17 aprilie 1947, când Regele Mihai I al României a promulgat Legea nr. 131 prin care s-a înfiinţat Orchestra Filarmonica „Oltenia. Concertul inaugural a avut loc în data de 18 aprilie 1947, sub bagheta dirijorului Mircea Bârsan. Primul director al instituţiei a fost Gheorghe Petrescu. În prezent, Filarmonica are în componenţă mai multe compartimente de activitate: Orchestra Simfonică, Orchestra de cameră, Corala academică etc.

Comentarii Facebook


Știri recente