600 elevi participă la Oradea la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă 2019

Peste 600 elevi din toată țara participă în perioada 01-05 mai 2019 la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă care se desfășoară anul acesta în Oradea. Ei au susținut joi proba scrisă la Liceul Economic „Partenie Cosma”.

Deschiderea festivă a Olimpiadei a avut loc miercuri la ora 17:00 în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea cu o slujbă de Te Deum la care a participat Preasfințitul Părinte Sofronie.

În cuvântul de deschidere, Părintele Prof. Florin Negruţiu, inspector şcolar pentru Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a subliniat importanţa orei de Religie în formarea morală şi spirituală a elevilor. Inspectorul a spus, citându-l pe Patriarhul României, că ora de Religie nu înseamnă „o umplere a timpului, ci o sfinţire a lui”.

Au luat cuvântul în continuare Conf. Univ. Dr. Vasile Timiş, inspector general pentru Religie în cadrul Ministerului Educaţiei Naționale, precum și: Inspectorul școlar general al județului Bihor, Președintele Senatului Universității din Oradea și Președintele Asociației Părinți pentru Ora de Religie, filiala Bihor.

Episcopul Sofronie i-a binecuvântat pe elevii participanţi și a amintit că municipiul Oradea este pentru a doua oară gazdă a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, ajunsă la ediția a noua, informează Eparhia pe site-ul oficial.

Educația religioasă – un privilegiu

Episcopul Oradiei le-a spus elevilor că educația religioasă, ce odinioară era „act de curaj în mărturisirea credinței”, pentru generațiile de astăzi este „un adevărat privilegiu”:

„Noi nu am învățat religie la școală pentru că nu era permis, dar, totuși, am învățat de la părinții noștri și folosindu-ne de manualele de religie de dinainte de instaurarea regimului comunist, acasă, în mare secret. Mai mult, la școală, în pauze, vorbeam cu colegii despre Dumnezeu și am ajuns chiar să ducem Sfânta Scriptură la școală și să o împrumutăm colegilor. Astfel, ceea ce odinioară era un act de curaj în mărturisirea credinței, pentru dumneavoastră, generațiile de astăzi, din anul 1990 începând, este un adevărat privilegiu”.

Cei peste 600 de elevi au susținut joi proba scrisă din cadrul concursului, după care, în zilele următoare, vor vizita diferite obiective religioase şi culturale din Oradea și judeţul Bihor.

Festivitatea de premiere a olimpiadei va avea loc sâmbătă, 4 mai 2019, începând cu ora 16:00, la Catedrala Episcopală din Oradea.

Vezi aici programul complet.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente