60 persoane din Afumaţi au beneficiat de servicii medicale în cadrul Campaniei de „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”

Medicii de la Institutul Oncologic Bucureşti, în cadrul celei de a 12-a ediţii a Campaniei de „Prevenţie şi depistare a cancerului de col uterin”, au examinat gratuit sâmbătă 60 de femei cu vârste cuprinse între 25-64 ani din comuna ilfoveană Afumaţi.

Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a reiterat faptul că această campanie „a început în luna ianuarie a acestui an în baza protocolului încheiat între Patriarhia Română şi Institutul Oncologic Bucureşti, în cele 12 ediţii efectuând testul Babes-Papanicolau circa 360 de femei”.

Dr. Prunoiu Virgil, coordonatorul Programului de Screening de la Institutul Oncologic Bucuresti, a menţionat că „pe lângă testul Babes-Papanicolau, ne dorim să conştientizăm doamnele despre ceea ce înseamnă noţiunea de screening, adică prevenţie”.

„În momentul când vor începe şi celelalte programe şi vor auzi această noţiune asociată cancerului de sân sau de colon şi rect, să participe voluntar, să vină din proprie iniţiativă, să se investigheze pentru a depista, aşa cum este şi în cazul cancerului de col uterin, leziuni incipiente, situaţie în care, noi, medicii le putem ajuta”.

Deşi cancerul de col uterin este considerat prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, multe femei ignoră controalele periodice atât de importante pentru diagnosticarea precoce a bolii. Cu ajutorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, peste 360 de femei au beneficiat în ultima perioadă de controale de specialitate.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Foto Credit: Voluntarii Paraclisului CMN

Comentarii Facebook


Știri recente