Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei a slujit duminică în parohia mehedințeană Eşelniţa, în contextul aniversării a 540 de ani de la prima atestare documentară a comunei.
În cadrul predicii, PS Nicodim a vorbit apeciativ despre activitatea literară a preotului paroh. Preasfinția Sa a menționat că părintele Sever Negrescu este membru al Uniunii Scriitorilor din România și „face cinste Bisericii noastre datorită preocupărilor sale de-a lungul vieții într-ale culturii, într-ale poeziei”.
După Sfânta Liturghie a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor din Eșelnița căzuţi pentru apărarea patriei. În continuare, ierarhul a vizitat Muzeul Parohial Eşelniţa care a fost constituit în perioada 1990-1996.
Muzeul cuprinde bunuri de patrimoniu de excepţională valoare, provenind de la vetrele fostelor sate şi biserici aflate de-a lungul Defileului Dunării: Tișovița, Plavișevița şi Ogradena înghiţite de ape, precum şi a celor strămutate odată cu construirea Sistemului Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier, Dubova şi Eşelniţa.
Prima atestare documentară a localității datează din 25 februarie 1484, într-un act prin care Matei Corvin i-a donat lui Iacob Gârlișteanu o serie de moșii printre care și cea de la Eșelnița. Așezarea actuală datează din 1970, când în urma construirii Hidrocentralei Porțile de Fier I, nivelul lacului de acumulare a crescut cu aproximativ 20 metri, ceea ce a generat strămutarea a aproximativ 24 de așezări de pe malurile românesc și sârbesc, între care și Eșelnița.
Preotul Sever Negrescu
Poet, prozator și eseist, preotul Sever Negrescu este licențiat în Teologie Ortodoxă (București, 1987) și are scrieri publicate în reviste literare importante. Preotul, în vârstă de 64 de ani, este originar din comuna Husnicioara, Mehedinți.
În 1989 a debutat cu poezie în revista Familia din Oradea, iar în 1995 a debutat editorial cu volumul de versuri Clopotul de rouă, la editura Calende, Piteşti. Din 2001, este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Oltenia.
Între 2001 și 2008 a fost consilier cultural al Mitropolitului Teofan al Olteniei, redactor-şef al revistelor Mitropolia Olteniei şi Cetatea creştină, iniţiator al emisiunii La umbra Cuvântului, la Radio Craiova Oltenia. A publicat versuri, proză, recenzii în diverse antologii, precum şi în paginile unor reviste precum: Luceafărul, România Literară, Ramuri, Vestitorul Ortodoxiei, Al cincilea anotimp, Ziarul Lumina etc.
„Poezia, ca şi rugăciunea, trebuie trăită, fără interpretări, fără înţelesuri ascunse, fără judecăţi. Dacă emoţionează, poezia este totdeauna înţeleasă”, declara preotul Sever Negrescu într-un interviu pentru Ziarul Lumina.
Foto credit: Episcopia Severinului și Strehaiei