50 de tineri din ASCOR din țară, pelerini la Sfântul Dimitrie cel Nou

Aproximativ 50 de tineri din Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), din Capitală și alte oraşe din țară, au participat în perioada 26-27 octombrie la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

A devenit o tradiție ca la marile sărbători tinerii ASCOR stabiliți în localitățile unde se organizează pelerinaje să invite membri din zone diferite ale României.

De Sfântul Dimitrie cel Nou, unul dintre ocrotitorii ASCOR, a venit rândul tinerilor din București să lanseze invitații către colegii lor din ţară.

Au răspuns invitației zeci de tineri din Ploiești, Baia Mare, Timișoara, Suceava, Iași, Oradea, Bacău și Cluj-Napoca.

Ei au beneficiat de cazare datorită sprijinului oferit de credincioşii Bisericii „Sfântul Nicolae” – Paraclis Universitar (Biserica Rusă) care s-au mobilizat la apelul Părintelui paroh Vasile Gavrilă.

Pentru servirea mesei au primit ajutor din partea Mănăstirilor Schitul Măgureanu și Antim.

Tinerii s-au aflat timp de două zile în București. În prima zi au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Biserica Rusă, după care au urmat un program de vizitare a orașului.

Seara s-au așezat la rând pe Dealul Patriarhiei și au așteptat mai bine de 7 ore să se închine moaștelor Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Sf. Filofteia și Sf. Ier. Dionisie.

Tinerii așteaptă la rând să se închine sfinților de pe Colina Bucuriei

Pe traseul parcurs pentru a ajunge faţă în faţă cu cei trei sfinţi, tinerii pelerini s-au rugat şi au intonat tropare, Paraclisul Maicii Domnului şi Acatistul Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou.

Tinerii veniți din alte orașe au fost tot timpul însoțiți și îndrumați de membrii ASCOR București.

Anca are 21 de ani, studiază psihologia în Cluj-Napoca și a venit pentru prima dată la pelerinajul organizat de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

Anul acesta a fost tot pentru prima dată la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Acolo a așteptat 17 ore să aducă cinstire sfintei, iar experiența a determinat-o să își dorească să meargă mai des la astfel de evenimente religioase.

Anca este vicepreședintele ASCOR Cluj

Prin urmare, nu a stat prea mult pe gânduri când a primit invitația colegilor din ASCOR București. Știa deja că într-o astfel de așteptare nu mai simți durere sau oboseală. A simțit că primește putere și că poate să își mărturisească credința fără să îi fie frică.

„Fiind toți la un loc prinzi curaj, deoarece în societatea de azi te poți simți anxios să îți arăți credința.”

Alexandru este un tânăr de 21 de ani care studiază istoria la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava. A prins drag de pelerinajul la Sfântul Dimitrie încă de acum 3 ani când a participat pentru prima oară la acest eveniment.

Alexandru este președintele ASCOR Suceava

Atunci a simțit o energie aparte și multă bucurie sufletească datorită faptului că s-a închinat sfintelor moaște, dar și datorită prezenței celorlalți tineri din ASCOR. De atunci și-a propus să revină în fiecare an la această sărbătoare.

Patru dintre acești tineri, Adela, George, Alexandra și Adrian (de la stânga la dreapta) sunt cei care au coordonat pelerinajul tinerilor din alte orașe

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente