5 cuvinte ale Patriarhului Nicodim din prima pastorală de Crăciun – 1939

În prima sa scrisoare pastorală de Crăciun din anul 1939, la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Patriarhul Nicodim Munteanu îi îndeamnă pe credincioși ca în vremuri de neliniște și nesiguranță să își amintească de peștera din Betleem, întrucât numai prin Cel născut în ea vom găsi scăparea, liniștea și pacea sufletească.

  1. „Marele praznic al Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos are minunata și negrăita putere de a învălui sufletele și inimile creștinilor în har și lumină cerească”.
  2. „Peste freamătul sufletelor întunecate și peste furtuna fărădelegilor, iată că cerul deschide o lumină nestinsă, trimite un val de iertare și o solie de pace, de chemare sfântă ce străbate minunat de la un capăt la altul lumea”.
  3. „Mica cetate a Betleemului n-a avut loc pentru Iisus. Micile și marile cetăți ale lumii de azi cu greu găsesc deasemenea câte un mic sălaș pentru Iisus Hristos. Lumina, pacea, sfințenia și învățătura Lui dumnezeiască sunt primite cu anevoință în cetățile pământului”.
  4. „Crăciunul zilelor noastre se cade să fie un prilej de urcare duhovnicească pe culmile gândurilor eroice și cu adevărat izbăvitoare: gândul sfânt al unei renașteri cu întreaga ființă lăuntrică, la o viață asemenea cu a Domnului Hristos.
  5. „În aceste ceasuri de neliniște și nesiguranță, îndreptați-vă privirea și gândul vostru către umila peșteră din Betleem. Către pruncul Iisus cel proslăvit de Cer și de pământ. La El vom găsi scăparea, limanul și pacea inimii tulburate”.

 

 

View this post on Instagram

 

Sursa foto: arhiva Basilica.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente