5 august: Sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ

Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ ,unul dintre cei mai noi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe, va fi sărbătorit vineri, 5 august 2016, de creștinii ortodocși.

La scurt timp de la canonizarea sa, sfântul originar din părţile Neamţului a devenit ocrotitorul spiritual al mai multor locaşuri de cult şi instituţii de învăţământ din Patriarhia Română. Cele mai multe se găsesc în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, după cum urmează:

  • Biserica Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț;
  • Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Dorohoi;
  • Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” și „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț” din cartierul ieșean Nicolina, aparținând de Protopopiatul Iași 2;
  • Biserica „Sfântul Ioan Iacob Românul” din Botoșani;
  • Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din județul Suceava.

În ziua praznicului, Sfântul va fi cinstit și în satul natal Crăiniceni din județul Botoșani.

În Bucureşti, Sfântul Ioan Iacob este cinstit la:

  • Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din sectorul 3 al Capitalei (între Liceul IOR şi Şcoala nr. 75 Leonardo Da Vinci);
  • Mănăstirea Chiajna de lângă București;

Fragmente din moaştele Sfântului se găsesc la Biserica Boteanu din Bucureşti.

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul s-a născut la 23 iulie 1913, în satul Crainiceni,  județul Botoșani, primind la botez numele de Ilie. Rămas orfan de mic, a fost crescut de bunica sa Maria, iar mai apoi de unchiul său Alecu Iacob, care l-a ajutat să continue gimnaziul şi liceul. In anul 1933, intra în obştea Mănăstirii Neamț, condusă atunci de viitorul patriarh al României, Nicodim Munteanu, unde peste trei ani este călugarit cu numele de Ioan. Pleacă în Ţara Sfântă unde trăieşte mai întâi ca pustnic, iar după doi ani intră în Mănăstirea Sfântul Sava. În anul 1947 a fost hirotonit preot şi instalat ca egumen al Schitului românesc Sfântul Ioan Botezatorul de pe Valea Iordanului, unde a rămas până în anul 1952. Ultimii opt ani din viata i-a petrecut într-o peșteră greu accesibilă, cu hramul Sfânta Ana, aflată în apropierea Mănăstirii Sfântul Gheorghe oniHozevitul. Aici a murit la 5 august 1960, la vârstă de 47 de ani. La 20 de ani de la trecerea sa la cele vesnice, i-a fost deschis mormântul unde i s-a găsit trupul plin de mireasmă . Acesta a fost așezat spre închinare în biserica Mănăstirii Sfantul Gheorghe Hozevitul.

Canonizarea în Biserica Ortodoxă Română a avut loc în anul 1992.

De la Sfantul Ioan Iacob au ramas mai multe poezii si meditații.

Comentarii Facebook


Știri recente