400 de ani de la nașterea Sfântului Sava Brancovici: Programul manifestărilor din Arhiepiscopia Aradului

Anul acesta se împlinesc 400 de ani de la nașterea Sfântului Ierarh Mărturisitor Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei. În apropierea sărbătorii sfântului, în localitatea arădeană Ineu, locul său de naștere, va avea loc o serie de manifestări omagiale.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Aradului organizează, în colaborare cu Protopopiatul Ineu și Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, următoarele evenimente:

  • Vineri, 24 aprilie, ora 10:00 – Sfânta Liturghie Arhierească în Biserica ,,Izvorul Tămăduirii” din incinta Spitalului Orășenesc Ineu
  • Sâmbătă, 25 aprilie, ora 12:00 – Acțiune filantropică la Centrul de zi din Ineu
  • Luni, 27 aprilie – Concursul de pictură ,,Icoana Sfântului Sava Brancovici”, organizat cu clasele I-IV de la Colegiul ,,Mihai Viteazul” din Ineu.
  • Marți, 28 aprilie – Conferința ,,Sfântul Sava Brancovici – mărturisitor al dreptei credințe”, susținută de Pr. Pompiliu Gavra, Directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, la Liceul Tehnologic ,,Sava Brancovici” din Ineu; activitate metodică în cinstea Sfântului Sava Brancovici (prezentări) organizată de prof. Melania-Lăcrămioara Ardelean la Colegiul ,,Mihai Viteazul” din Ineu
  • Miercuri, 29 aprilie – Conferința ,,Personalitatea Sfântului Ierarh Sava Brancovici”, susținută de protos. dr. Nicolae Tang, lector universitar la facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, la Colegiul ,,Mihai Viteazul” din Ineu.
  • Joi, 30 aprilie – Activitate metodică pentru profesorii de Religie din zona Ineu, despre Sfântul Ierarh Sava Brancovici, susținută de prof. Cristian Șandor la Colegiul ,,Mihai Viteazul” din Ineu
  • Sâmbătă, 2 mai, ora 10:00 – Simpozionul ,,Sfântul Sava Brancovici (1620-1683). Istorie ecleziastică și cultură în părțile Ineului, în sec. al XVII-lea”, organizat în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad la Casa de Cultură din Ineu.
  • Sâmbătă, 2 mai, ora 15:00 – inaugurarea Pieței Sfântul Ierarh Sava Brancovici din centrul Orașului Ineu, lucrare executată de Primăria Orașului Ineu
  • Sâmbătă, 2 mai, ora 16:00 – Slujba Vecerniei în Biserica ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Ineu și sfințirea icoanei Sfântului Sava Brancovici pictată în Sfântul Munte Atos.
  • Duminică, 3 mai, ora 9:00 – Slujba de târnosire a Bisericii ,,Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest și Sava Brancovici” din cartierul Ineu-Traian, urmată de Sfânta Liturghie Arhierească

Sfântul Ierarh Mărturisitor Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei, s-a născut în localitatea Ineu dintr-o familie care a oferit mai mulți arhierei. A fost ales Mitropolit al Transilvaniei în 1656, când românii ortodocși din Transilvania treceau printr-o perioadă de tulburări și încălcări ale libertății lor religioase.

În aceste condiții, sfântul a salvat însăși existenta Bisericii ortodoxe și dăinuirea românească în Transilvania. A fost canonizat în 1955 și este serbat în 24 aprilie alături de alți doi mărturisitori care au fost mitropoliți ai Transilvaniei: Sfinții Ierarhi Ilie Iorest și Simion Ștefan.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente