400 de ani de la nașterea Sf. Ier. Dosoftei: Simpozion dedicat întemeietorului poeziei românești și al limbii române în cult

Arhiepiscopia Iașilor, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și Institutul de Cercetări Interdisciplinare al Universității „Al.I. Cuza” din Iași organizează, în perioada 12-13 decembrie, Simpozionul Internațional „Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. 400 ani de la naștere”.

Evenimentul, găzduit de Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iași, va începe cu Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei la Catedrala veche „Sf. Gheorghe” a Ansamblului Mitropolitan Iași joi, 12 decembrie, de la ora 06:30.

Deschiderea oficială va avea loc de la ora 10:00, cu participarea Părintelui Mitropolit Teofan și a Părintelui Conferențiar Paul-Cezar Hârlăoanu, Decanul Facultății de Teologie din Iași.

De la 11:00, acad. Gheorghe Chivu va susține conferința inaugurală, intitulată „Dosoftei și limba română literară în a doua jumătate a veacului al XVII-lea”.

Vor urma sesiuni de prezentări tematice pe trei secțiuni: Istorie,  Filologie și Teologie.

Printre participanții care vor susține prezentări se numără: Arhim. dr. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod din București, care va vorbi despre „Noi perspective privind activitatea Sf. Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei”; lect. univ. dr. Mihail Khalid Qaramah de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia, care va vorbi despre „Mitropolitul Dosoftei și reforma liturgică ortodoxă din secolul al XVII-lea”; Părintele Profesor Jan Nicolae de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia, care va vorbi despre „Psaltirea versificată în tradiția românească de la Dosoftei la Eugenia Mureșanu”; și Părintele Conferențiar Paul-Cezar Hârlăoanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, care va susține prezentarea „Psalmul 85 în tâlcuirea Sfântului Mitropolit Dosoftei”.

Programul integral al simpozionului se găsește aici.


În toamna aceasta s-au împlinit 400 de ani de la nașterea Sf. Ier. Dosoftei. A fost primul traducător al cărților de slujbă în românește în Moldova. Prin Psaltirea în versuri, a devenit primul poet român, fiind numit de Părintele Profesor Mircea Păcurariu „Eminescu al secolului al XVII-lea”.

Sursa foto: Ziarul Lumina


Știri recente