Patru Ierarhi au slujit la Alba Iulia. Credincioșii s-au rugat Sf. Mărturisitori Ardeleni și Sf. Ier. Nicolae

În Biserica Ortodoxă sunt sărbătoriți vineri, 21 octombrie 2016, Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea și preoții mărturisitori Moise Măcinic din Sibiel și Ioan din Galeș, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Cu acest prilej, La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi, format din Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a evidențiat jertfa Sfinților Mărturisitori Ardeleni în mărturisirea dreptei credințe noastre strămoșești și a evidențiat importanța asumării identității noastre de creștini autentici.

După Sfânta Liturghie, Pr. Emil-Nedelea Cărămizaru i-a fost acordată Crucea Sfinților Ierarhi Bălgrădeni pentru promovarea spiritualității ortodoxe și a identității noastre etnice. Pr. Emil-Nedelea Cărămizaru a adus astăzi racla în care se păstrează mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, la care s-au închinat credincioșii prezenți.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu le-a transmis credincioșilor că pilda vie a Sfinților Mărturisitori din Ardeal reprezintă o invitaţie caldă de a-L urma pe Hristos, abandonând grijile mărunte şi manifestând un elan dinamic spre Dumnezeu. Într-o lume cuprinsă de angoasă şi apăsată de atâtea probleme şi care tinde spre pesimism, creştinul adevărat merge înainte cu speranţă. El înfruntă obstacolele, convins că «cel ce va răbda până la sfârşit, acela se va mântui (Mt. 24, 13)».

Este pentru prima dată când moaștele Sfântului Ierarh Nicolae ajung în Transilvania și sunt așezate spre închinare în Catedrala Încoronării din Alba Iulia. În acest oraș, Voievodul Mihai Viteazul, cel care a dăruit aceste moaște bisericii Sfântul Gheorghe Nou din București, a înfăptuit prima unire a tuturor românilor acum mai bine de patru veacuri.

Comentarii Facebook


Știri recente