4 ani de la tragedia SMURD. Cei 4 eroi comemorați la Haragîş

Un eveniment comemorativ a fost organizat marți, 02 iunie 2020, la monumentul de la Haragîș, Republica Moldova, în cinstea celor 4 persoane din SMURD care și-au pierdut viața în misiune, în tragedia petrecută în urmă cu 4 ani.

La comemorare a fost prezent Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud care a oficiat o slujbă de pomenire și a depus flori la Monumentul „SMURD”.

Image may contain: plant, tree, sky and outdoor
©Consulatul României la Cahul

În cadrul manifestării, Ambasadorul României la Chișinău, ES Daniel Ioniță, a subliniat faptul că „eroii nu mor”.

„4 eroi și-au pierdut viața pentru binele nostru. Eroii nu mor niciodată, ei trăiesc prin faptele urmașilor. Nu trebuie să uităm că ei ne-au lăsat în urmă îndurerați, dar ei ne-au întărit convingerea de a ajuta oamenii. Acum SMURD s-a extins(…) Faptul că suntem aici demonstrează că sacrificiile nu sunt zadarnice”, a declarat ambasadorul potrivit Radio Chișinău.

Image may contain: 2 people, people standing, tree and outdoor
©Consulatul României la Cahul

În data de 2 iunie 2016, un elicopter SMURD cu patru membri ai echipajului la bord, s-a prăbușit într-o pădure din apropiere de localitatea Haragâș, Cantemir, în condiții de ploaie și ceață.

Pilotul, copilotul, medicul și asistentul medical, toți cetățeni români, și-au pierdut viața. Echipajul se afla în misiune, deplasându-se spre Cahul pentru a prelua un pacient.

Image may contain: people standing, plant, outdoor and nature
©Consulatul României la Cahul

Prin intermediul proiectul SMURD transfrontalier, lansat în 2014, cetățenii Republicii Moldova pot beneficia de asistență calificată în situații de risc.

Până în prezent, echipajele SMURD România au efectuat 13 500 de intervenții terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere cu transport medical asistat.

Chiar în ziua în care s-au împlinit 4 ani de la tragedie, un elicopter SMURD Iași a intervenit în Republica Moldova pentru a salva o pacientă în vârstă de 27 de ani, notează sursa citată.

Veșnică odihnă piloților Doru Gavril și Voicu Șocae, medicului Mihaela Dumea și asistentul medical Gabriel Sandu!

Sursa Foto: Facebook / Consulatul General al României la Cahul, Republica Moldova

Comentarii Facebook


Știri recente