4-5 noiembrie: „Zilele Catedralei” | Triplă aniversare pentru comunitatea românească din Paris

În perioada 4-5 noiembrie 2017, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale organizează mai multe manifestări religioase şi culturale cu prilejul unei triple aniversări. Anul acesta se împlinesc: 165 de ani de la întemeierea primei comunități românești la Paris – 1852, 135 de ani de la cumpărarea Catedralei – 1882 şi 125 de ani de la sfințirea lăcaşului de cult din Capitala Franţei – 1892.

Programul manifestărilor este următorul:

Sâmbătă 4 noiembrie 2017

14:00  Vor fi susţinute mai multe alocuţiuni în Catedrală, după cum urmează:

  • Luc Barbulesco – Biserica-catedrală română din Paris: 125 de ani de istorie și mărturisire a credinței ortodoxe;
  • Basarab Nicolescu – Câteva reflecții asupra comunității intelectuale a Exilului Român de la Paris (1947-1989);
  • Adrian Nicolae Petcu – Biserica română de la Paris în primii ani ai exilului după al 2-lea război mondial;
  • Pr. Florin Tuscanu și Dumitru Bustan – Mari personalități ale culturii române în Franța și la Paris (montaj audio-vizual);

18:00  – Slujba Vecerniei.


Resfințirea Catedralei Mitropolitane din Paris


Duminică 5 noiembrie 2017

08:30  – Slujba Utreniei

10:00  – Sfânta Liturghie. Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale va coliturghisi cu mai mulţi ierarhi români şi străini.

15:00  – Conferinţa Trăirea tânărului creștin în contextul lumii modeme susţinută de PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei.

18:00  – Concert susținut de: Ionel Streba (pian), Radu Bițică (vioară), Constantin Șerban (vioară), Dorel Fodoreanu (violoncel), Valentina Dascălu (soprano), Claude Delangle (saxofon), corala Catedralei. Moment poetic cu Pr. Octavian Dabija.


Sfinţirea capelei Catedralei Mitropolitane din Paris


Piatra de temelie a bisericii a fost aşezată în 30 ianuarie 1374, de însuşi regele Franţei, Charles V, în amintirea cancelarului său, cardinalul Jean II de Dormans, Episcop de Beauvais. Biserica din strada Jean de Beauvais este cumpărată de guvernul Regatului României în septembrie 1882 şi a fost resfinţită în 1892 de episcopul Inochentie Ploieşteanul.

 

Comentarii Facebook


Știri recente