394 de ani de la moartea Mitropolitului Anastasie Crimca, ctitorul primului spital din Moldova

Mitropolitul Anastasie Crimca al Moldovei este ctitorul primului spital public din Moldova. Instituţia medicală a fost inaugurată în 1619 la Suceava. Pe 19 ianuarie se împlinesc 394 de ani de la trecerea la viața veșnică a marelui filantrop și om de cultură.

Anastasie Crimca s-a născut în jurul anului 1560 în Suceava. A fost Episcop de Rădăuți și Roman și Mitropolit al Moldovei între 1608-1617 și 1619-1629.

În 1605 reușește să finalizeze Biserica mare a Mănăstirii Dragomirna, ajutat fiind de logofătul Lupu Stroici.

„Pentru cei săraci, neputincioși, șchiopi, orbi și alții care vor să se odihnească” a înființat la Suceava, primul spital din Moldova. Acesta era întreținut din veniturile Mănăstirii Dragomirna și din daniile mitropolitului sau ale credincioșilor.

Activitatea culturală

În timpul domniei lui Petru Şchiopu, tânărul Ilie Crimca a fost diac (scriitor) de cancelarie la curtea domnească.

Pe lângă bogata operă socială, Anastasie Crimca a lăsat culturii românești 25 de manuscrise slavone împodobite cu miniaturi. Dintre acestea, 9 se află în România, 13 în Rusia și Ucraina, unul la Vienna și unul în Dresda. Manuscrisele și cărțile de cult conțin miniaturi realizate de el sau de ucenicii săi de la Dragomirna.

În activitatea sa de miniaturist a fost ajutat de mai mulți ucenici de la Mănăstirea Dragomirna.

Mitropolitul Anastasie Crimca este primul autoportretist din pictura românească. Chipul lui apare pe 15 din lucrările sale.

Activitatea miniaturistică de la Dragomirna a reprezentat finalul culturii miniaturiste din Moldova care a cedat în fața avansului tehnologic impus de tipar în acea vreme în Țările Române.

Conform unor izvoare, ar fi murit pe 19 ianuarie 1629. Mitropolitul este înmormântat în pronaosul Bisericii Mănăstirii Dragomirna.

Autoportertul lui Anastasie Crimca

Sursă foto: Mănăstirea Dragomirna

Comentarii Facebook


Știri recente