362 de ani de la sfinţirea Catedralei Patriarhale istorice

În 7 mai 2020 s-au împlinit 362 de ani de la sfinţirea Catedralei Patriarhale istorice, situată pe Dealul Patriarhiei din Capitală.

Lăcaşul de cult cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” este ctitoria domnitorului Constantin Şerban Basarab (1654-1658).

Catedrala a fost sfinţită de Patriarhul Macarie al Antiohiei și al Întregului Orient, împreună cu Mitropolitul Ștefan al Țării Românești și cu episcopii de Râmnic și de Buzău.

Sfântul locaș a fost pictat pentru prima dată în 1665, în timpul domniei voievodului Radu Leon (1664-1669). Același domnitor a hotărât, prin hrisovul domnesc din 8 iunie 1668, ca mănăstirea să devină reședință mitropolitană. Din 1925 a devenit Catedrală patriarhală.

De-a lungul anilor, au avut loc lucrări de restaurare. Dintre acestea au făcut parte şi lucrările de consolidare și restaurare din perioada mai-octombrie 2008, prin directa îndrumare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Duminică, 26 octombrie 2008, la sărbătoarea Sf. M. Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost oficiată slujba de resfințire a Catedralei patriarhale din București, la 350 de ani de la ctitorirea acestui sfânt locaș.

Mai multe aspecte istorice sunt disponibile aici.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente