36 copii au beneficiat de o excursie dedicată Centenarului. Inițiatorul: un profesor de religie din Botoșani

„Am vrut ca urmaşii lui Ștefan din trei ţări să vină şi să vadă unde îşi găseşte acesta liniştea de veci”, a declarat Vasile Postolachi, profesorul de religie din Rădăuți-Prut care a organizat o excursie dedicată Centenarului Marii Uniri pentru 36 copii din România, Moldova și Ucraina cu posibilități materiale limitate.

Excursia a fost realizată cu sacrificii atât din partea profesorului, care a făcut un credit bancar, cât și din partea unor sponsori din România și din străinătate.

„Am făcut o descoperire de card pentru a reuşi să organizez această excursie dar, din fericire, am şi prieteni care înţeleg situaţia şi m-au ajutat cu sume pentru această excursie. Un spaniol din Ţara Bascilor ne-a trimis 1.000 de euro pentru această excursie, el înţelegînd foarte bine ce înseamnă să fii rupt de ţara ta”, a declarat pentru Gândul Vasile Postolachi.

Cei 36 elevi din zone istorice care au aparținut României Mari au vizitat săptămâna trecută: Mănăstirea Râşca, Cetatea de Scaun a Sucevei, mormântul Sfântului Ştefan, Cetatea Neamţului, Cheile Bicazului Mănăstirea Petru Vodă, Casa lui Ion Creangă, Palatul Culturii şi Mitropolia din Iași.

Excursia face parte din Proiectul transfronatlier intitulat „Cartea uneşte inimi” care vizează Anul Centenarului Marii Uniri și se desfășoară în perioada februarie-decembrie 2018.

„Rădăcinile acestui proiect – Cartea uneşte inimi, sunt mai vechi”, a explicat profesorul. „Eu provin de pe malul Prutului şi am legături foarte strânse cu Ucraina. Când eram copil, de multe ori mergeam pe malul apei pentru a discuta cu copiii de dincolo de Prut. M-am gândit ca în Anul Centenarului să aducem un omagiu acestui eveniment şi de aici a plecat ideea excursiei”.

Excursia a avut loc în perioada 16-18 martie 2018. Elevii au fost însoțiți de 15 cadre didactice.

Foto credit: Vasile Postolachi / Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente