Prin dezvoltarea unui proiect inițiat sub conducerea Patriarhului Daniel în 1998, Arhiepiscopia Iașilor are în prezent o bogată activitate medicală filantropică. Într-un comunicat de presă despre activitatea eparhiei pe 2023, se precizează că au fost utilizați peste 3,4 milioane de lei anul trecut numai pentru oferirea de servicii medicale gratuite.
Cumulat, eparhia a investit anul trecut în proiecte filantropice peste 40 mil. lei.
Serviciile medicale gratuite au fost oferite prin Fundația Medicală „Providența”, precum și prin unitățile medicale din teritoriu, de pe lângă mănăstirile Agapia, Văratec și Paltin. S-a ajuns astfel, la peste 6.600 de beneficiari.
De asemenea, în sinteza făcută publică de eparhie se arată că peste 66.000 de pacienți au beneficiat anul trecut de diferite servicii medicale în cadrul Spitalului și Policlinicii „Providenţa” prin contract cu Casa de Asigurări de Sănătate din Iași și în regim de coplată de la pacienți.
Tratarea adicțiilor
Arhiepiscopia Iașilor derulează activități și în zona de tratare a adicțiilor. Astfel, Departamentul de Consiliere și tratare a persoanelor dependente a avut diverese activități de prevenție în școli și licee, ședințele de consiliere invidividuală / grup și susținerea cursurilor de formare.
De asemenea, la Centrul Ortodox de Recuperare din Adicții „Sfântul Vasile cel Mare”- Tătărași s-au efectuat lucrări de consolidare și amenajare, iar în cadrul protopopiatelor Botoșani și Piatra Neamț s-au înființat două Centre de recuperare a persoanelor afectate de adicții.
Anul acesta, Arhiepiscopia dorește să desemneze, la nivelul fiecărui protopopiat, câte un preot responsabil cu tratarea adicțiilor, sub coordonarea inspectorului de specialitate de la Centrul Eparhial.
Datele au fost analizate și avizate sâmbătă, în cadrul ședinței anuale a Adunării eparhiale, sub președinția Mitropolitului Teofan. O sinteză a tuturor activităților din 2023 este disponibilă pe site-ul Doxologia.
Anul acesta, la nivelul Patriarhiei Române se acordă o atenție deosebită domeniului medical. 2024 a fost proclamat drept „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți”.
Foto credit: Doxologia