Se implinesc astazi 31 de ani de la trecerea la cele vesnice a celui de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Justinian Marina. Justinian Marina (din botez Ioan), cel de-al III-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, s-a nascut la data de 22 februarie 1901, in localitatea Suesti, judetul Valcea. A facut studii la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Nicolae’ din Ramnicu Valcea (1915 – 1923) si la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti (1925 – 1929), fiind un timp preot de parohie in Babeni (1924 – 1932). In perioada 1923 – 1924 a fost invatator in localitatea Olteanca-Valcea, iar in perioada 1924 – 1930 a fost invatator in localitatea Babeni – Valcea. Intre anii 1932 – 1933 a fost director al Seminarului Teologic si preot slujitor la Catedrala episcopala din Ramnicu Valcea, iar intre anii 1933 – 1945 a fost preot paroh la Biserica ‘Sf. Gheorghe’ din Ramnicu Valcea. Ramas vaduv, in anul 1945 a fost ales arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, cu titlul ‘Vasluianul’, demnitate in care a slujit Biserica pana in anul 1947. In acelasi an, la 19 noiembrie 1947, a fost ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei, iar la data de 6 iunie 1948 a fost intronizat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Patriarhul Justinian Marina a trecut la cele vesnice in data de 26 martie 1977, iar mormantul sau se afla la ctitoria sa, Manastirea ‘Radu Voda’ din Bucuresti.
Ziua Tratatului de la Trianon marcată de românii din Italia: Film Trinitas TV despre Nicolae Iorga proiectat la Padova
Filmul documentar „Nicolae Iorga”, o producție Trinitas TV, va fi proeictat la Universitatea din Padova luni 5 iunie 2023, cu prilejul Zilei Tratatului de la Trianon (4 iunie) și a 152 de ani de la…
Parlamentul a declarat 27 octombrie drept Ziua Sustenabilității în România
Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți o lege adoptată de Parlament la începutul lunii, prin care 27 octombrie este declarată Ziua Sustenabilității în România. În această zi se vor putea organiza activități culturale, sociale și…
Cel mai important proiect al unei parohii din județul Iași: Construirea unei case pentru activități socio-educaționale
Parohul comunității „Nașterea Maicii Domnului” din Șendreni, comuna Victoria, județul Iași, a început lucrările de construcție la viitoarea casă praznicală, unde își propune să desfășoare activități de socializare cu membrii comunității, dar și activități educaționale…
Trebuie să transmitem nu doar cunoștințe, ci și spiritul de comuniune: Patriarhul Daniel despre seminariile teologice
Directorii seminariilor și liceelor teologice din țară s-au întâlnit miercuri cu Părintele Patriarh Daniel. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a enumerat provocările cu care se confruntă educația teologică preuniversitară și a explicat rolul acestor școli:…
Cluj-Napoca: Rugăciune pentru mediu și roadele pământului la procesiunea de Rusalii
Tradiționala procesiune de Rusalii din Cluj-Napoca va avea loc duminică în ajunul sărbătorii. Evenimentul continuă o veche tradiție din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru roadele pământului, la sărbătoarea…