300 de români din Austria s-au rugat la o mănăstire unde se află un fragment din Sf. Cruce

Aproximativ 300 de credincioși ortodocși români au participat, în Duminica Sfintei Cruci, la un pelerinaj organizat de Protopopiatul Vienei, Austriei de Jos și Burgendlandului la mănăstirea cisterciană Heiligenkreuz de lângă Viena, unde au putut cinsti lemnul Sfintei Cruci.

Mănăstirea are în patrimoniu cel mai mare fragment din Sfânta Cruce existent la nord de Alpi. Odorul a fost adus de la Ierusalim în 1182 de Ducele Leopold al V-lea, supranumit Virtuosul.

Șase preoți români din Austria au oficiat Acatistul Sf. Cruci la Mănăstirea Heiligekreuz duminică, 7 aprilie 2024, când Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sf. Cruci. Foto: sfantonie.at

La pelerinaj au participat Părintele Protopop Ioan Moga, parohul comunității „Sf. Antonie” din Viena, pr. Cătălin Soare și pr. Aurel Ardeleanu de la Parohia St. Pölten, pr. Florin Corduneanu de la Parohia „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena, pr. Gabriel Peltea de la Oberwart, pr. Cristian Popa de la Mödling și numeroși credincioși români din aceste comunități și din întregul protopopiat.

Cei șase preoți au oficiat slujba Acatistului Sf. Cruci în Biserica principală a mănăstirii, care datează din secolul al XII-lea, deoarece participanții nu încăpeau în biserica nouă, de dimensiuni reduse.

În timpul slujbei, cei 300 de pelerini români din Austria care i-au însoțit pe preoți au cinstit un fragment din lemnul Sf. Cruci din patrimoniul mănăstirii. Foto: sfantonie.at

În timpul acatistului, pelerinii s-au închinat la lemnul Sfintei Cruci. La ieșirea din Biserică, pelerinii au mai cântat de trei ori Troparul Sfintei Cruci, spre bucuria altor vizitatori prezenți, impresionați de mulțimea credincioșilor români.

Slujba s-a ținut în biserica mare a mănăstirii, deoarece biserica nouă era neîncăpătoare pentru pelerinii români. Foto: sfantonie.at

Protopopiatul Ortodox Român al Vienei, Austriei de Jos și Burgendlandului transmite mulțumiri monahilor din obștea de la Heiligenkreuz, mai ales părinților Roman, Anselm și Stephan, pentru primire și pentru facilitarea pelerinajului.

Foto credit: sfantonie.at

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente