30 de ediţii „Sănătate pentru sate”. Consultaţii gratuite pentru locuitorii satului Podenii Vechi, Prahova

Ediţia cu numărul 30 a Campaniei „Sănătate pentru sate” s-a desfăşurat, sâmbătă, 27 august 2016. În această zi a fost rândul locuitorilor satului Podenii Vechi din comuna Bălţeşti, judeţul Prahova, să beneficieze de asistenţă medicală gratuită.

FullSizeRender(9)

Localnicii i-au aşteptat pe voluntari încă de la primele ore ale dimineţii, stând în linişte în faţa cabinetului medical din şcoală, nerăbdători şi dornici să afle informaţii despre starea lor de sănătate. Peste 100 de persoane au beneficiat de ajutorul medicilor specialişti în: diabetologie, medicină internă, pediatrie, stomatologie, kinetoterapie, recuperare medicală, gastroenterologie, imagistică- ecografie, cardilogie-EKG, a declarat Dănuţ Prună, voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Oana Moşu, medic specializat în medicină internă de la Spitalul Militar Braşov, este familiarizată cu acţiunile Campaniei „Sănătate pentru sate” şi, de fiecare dată, a răspuns afirmativ invitaţiei de a participa la acestea chiar dacă a fost nevoită să parcurgă sute de kilometri pentru a ajuta oamenii care au nevoie de asistenţă medicală:

Am consultat un număr mare de pacienţi cu o patologie vastă, cardiovasculară, cel mai frecvent cazuri de HTA necontrolată (n. red. hipertensiune arterială), dar şi boli cardiace ischemice, dureroase sau silenţioase, tulburări de ritm, fibrilaţie arterială, dislipidemii precum şi afecţiuni reumatologice, boli endocrine, patologie digestivă, sindrom depresiv.

Am avut deosebita bucurie de a-i primi în parohia noastră pe voluntarii Campaniei „Sănătate pentru Sate”, coordonată de părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Enoriaşii din satul nostru au avut prilejul de a fi consultaţi de medici având diferite specialităţi. De aceste consultaţii au beneficiat atât vârstnicii, cât şi copiii, iar la final au primit pachete cu produse de igienă dentară. Vă mulţumim pentru realul ajutor oferit comunităţii parohiei Podenii Vechi, a declarat părintele Ana Marius Ciprian.

Doctorul stomatolog Irina Molnar a pus accent pe importanţa prevenţiei şi menţinerea sănătăţii dentare:

 În această campanie, în urma consultaţiilor dentare efectuate, am constatat o patologie complexă mai ales la pacienţii adulţi, dar şi la copii. Am explicat importanţa unei igiene dentare efectuată corect, cât şi urmările nedorite ale unor carii netratate la timp, care duc în final la pierderea vitalităţii dinţilor şi chiar pierderea lor. O informare corectă în ceea ce priveşte igiena dentară cât şi prevenţia făcută la timp este foarte benefică pentru sănătatea dinţilor pe termen lung. Iar relaţia cu medicul dentist este necesară, începând cu apariţia primilor dinţi la copii. Importanţa menţinerii ei nu poate să fie decât un succes!

Fiecare campanie este o ocazie bună pentru amintiri şi trăiri unice pentru toţi cei implicaţi. Nu poţi să pleci de la astfel de campanii decât mai bogat sufleteşte şi mai fericit, având sentimentul de utilitate şi împlinire, acela că poţi să faci un bine celorlalţi, mărturiseşte Cătălina Pitiş, voluntar de la Paraclisul Catedralei:

Ziua a început devreme pentru locuitorii din Podenii Vechi. Pe la 7:00 dimineaţa au venit la cabinetul medical din şcoală să îi aştepte pe medici. Mulţi oameni în vârstă au găsit răbdarea să-şi aştepte rândul la toate specializările medicale, susţinuţi cu o vorba bună şi de preotul din sat. Ne-au oferit un prânz ca pentru oaspeţi de seamă şi seara pe la 8:00, când am plecat, ne-au sărutat cu blândeţe şi l-au rugat pe Dumnezeu să aibă grijă de noi toţi.

Un an de la startul Campaniei Sănătate pentru Sate

În toată această perioadă peste 5.000 pacienți, de toate vârstele, au beneficiat de asistenţă medicală gratuită.

A trecut un an de când voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, aflaţi sub cooordonarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, au iniţiat un proiect social prin care îşi propuseseră să ajungă la oamenii suferinzi care nu au asigurări medicale, ori nu au posibilitatea să se deplaseze în vederea unor consultaţii la cel mai apropiat punct medical, aflat la zeci de kilometri de localitatea lor.  Proiectul a luat naştere sub denumirea Sănătatea pentru sate şi în cadrul proiectului sunt implicate zeci de cadre medicale, aproximativ 80 de medici şi asistenţi medicali, precum şi peste 100 de voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Aceştia s-au implicat cu tot sufletul pentru a le oferi sprijin locuitorilor din zonele defavorizate din România. Timp de un an, cu o frecvenţa săptămânală, peste 5000 de oameni au beneficiat de consultaţii gratuite şi informare privind metodele de prevenire a bolilor. Au fost vizitate o dată sau de mai multe ori, la cererea enoriaşilor, comunele Bălăceanca, Pitească, Sindriliţa, Găneasa, Pantelimon, Nuci, Glina, Clinceni, Grădiştea, Gornet, Ciorogârla, Vidra, Matiţă, Cernica, Burias, Sinteşti, Berceni, Predeal-Sărări, Ologeni, Valea Screzii, Baltă Doamnei, Valea Plopului, Filipeştii de Târg, Buda, Cocorăştii Mislii, Valea Doftanei, Dumbrăveşti şi Podenii Vechi, a mai precizat Dănuţ Prună.

Carrefour România, partenerul campaniei Sănătate pentru Sănătate, a oferit şi de dată această pachetele cu produse de igienă celor prezenţi la consultaţii.

Comentarii Facebook


Știri recente