30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei: Te Deum la Bălți

Preasfințitul Părinte Antonie a oficiat miercuri, la Bălți, o slujbă de Te Deum cu ocazia aniversării a treizeci de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

Numeroși clerici i s-au alăturat ierarhului în slujirea de la Biserica „Nașterea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos” pentru a mulțumi pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra clericilor și credincioșilor din Mitropolia Basarabiei.

Episcopul de Bălți a vorbit despre curajul clericilor și credincioșilor care, în data de 14 septembrie 1992, au decis să reactiveze această structură eclesiastică canonică.

Anii de procese pentru recunoașterea acesteia au fost încununați de triumful adevărului, a subliniat Preasfințitul Părinte Antonie.

Ierarhul Episcopiei de Bălți a felicitat clericii și credincioșii Mitropoliei Basarabiei cu această ocazie, a urat mulți ani Mitropoliei Basarabiei, și a făcut un îndemn la rugăciune pentru pace și la o activitate mai intensă de promovare a adevărului istoric despre Biserică, Neam și Țară.

Preasfințitul Părinte Antonie a oficiat miercuri, 14 septembrie 2022, o slujbă de Te Deum cu ocazia aniversării a treizeci de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Foto: Episcopia de Bălți

Mitropolia Basarabiei este succesoare spirituală, canonică și istorică a Mitropoliei Basarabiei, care a funcționat până în anul 1944 inclusiv. Aceasta a fost creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chișinău la rangul de mitropolie. Decizia înființării a fost luată în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 15 noiembrie 1923.

Organizarea propriu-zisă s-a făcut prin legea de organizare a Bisericii Ortodoxe Române din 1925. Arhiepiscopul de Chișinău, Gurie Grosu, a fost ridicat la rangul de Mitropolit al Basarabiei, în 21 aprilie 1928. La acea dată, jurisdicția Mitropoliei Basarabiei cuprindea Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia Hotinului și Episcopia Cetății Albe – Ismail.

În timpul ocupației sovietice din 1940-1941, și mai apoi sub regimul sovietic (1944-1992), Mitropolia Basarabiei și-a încetat activitatea.

Prin statut, teritoriul Mitropoliei Basarabiei este cel al Republicii Moldova. În plus, în calitate de Exarh al Plaiurilor, Mitropolitul Basarabiei are jurisdicție canonică asupra diasporei ortodoxe române din răsărit (fosta Uniune Sovietică și diaspora Republicii Moldova).

Mitropolia Basarabiei numără patru episcopii istorice sufragane: Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia de Bălți, (fosta Episcopie a Hotinului), Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Episcopie de Cetatea Albă și Ismail), Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor și a toată Transnistria (fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria).

Actualul mitropolit este Înaltpreasfințitul Părinte Petru (Păduraru), care este și Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicție extrateritorială asupra românilor ortodocși din diaspora de răsărit.

Reînființată prin voința credincioșilor în 1992, Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de guvernul Republicii Moldova în 2002, după o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului.

Vezi și:

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente