3 ierarhi și 3.000 de credincioși la hramul Mănăstirii Vorona

Mărturie vie a evlaviei monahale românești, Mănăstirea Vorona din județul Botoșani și-a sărbătorit luni, 8 septembrie 2014, în ziua praznicului Nașterii Maicii Domnului, principalul hram. Bucuria sărbătorii a fost întregită de oficierea Sfintei Liturghii de către 3 ierarhi, anume Înaltpreasfințitul Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, Președintele Departamentului pentru relații externe bisericești al Patriarhiei Moscovei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor. Peste 3.000 de credincioși au participat la sărbătoarea mănăstirii botoșănene, informează „Ziarul Lumina”.

Hramul principal al Mănăstirii Vorona din Botoșani, care a avut loc luni, 8 septembrie, în ziua praznicului Nașterii Maicii Domnului, a fost serbat în mod cu totul deosebit anul acesta, în prezența a 3 ierarhi și a peste 3.000 de credincioși. Înaltpreasfințitul Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, Președintele Departamentului pentru relații externe bisericești al Patriarhiei Moscovei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și cu Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, au oficiat Sfânta Liturghie în fața arhondaricului mănăstirii, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi din Botoșani, Iași și Volokolamsk. Din soborul slujitor au făcut parte și arhim. Ioan Harpa, exarh al mănăstirilor din Botoșani, pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani, pr. Grigore Diaconu, fost director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Botoșani. La hramul vechii așezări monahale botoșănene au fost prezente autorități locale și centrale din județul Botoșani.

Conform tradiției, credincioșii prezenți la hramul Voronei s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost scoasă din sfântul altar al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” și așezată în curtea așezării monahale.

„În persoana Maicii Domnului, omenirea a făcut un pas spre Dumnezeu”

După citirea Evangheliei, IPS Părinte Ilarion a rostit un cuvânt de învățătură, în care s-a declarat impresionat de mulțimea credincioșilor prezenți, după care s-a referit la semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii Nașterii Maicii Domnului: „Mă aflu pentru prima oară la această mănăstire și sunt cu adevărat bucuros de felul în care v-ați adunat aici și de felul în care aveți evlavie și dragoste față de Dumnezeu, față de Biserică și față de Născătoarea de Dumnezeu, care ne-a adunat pe toți în această zi. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pe care o prăznuim în această zi, este cu adevărat mama întregului neam omenesc, mama Bisericii și mama fiecăruia dintre noi în parte. Prăznuim în această zi nașterea ei ca începutul mântuirii noastre. Pentru ca noi să fim mântuiți, Dumnezeu L-a trimis în lume pe Fiul Său Cel Unul Născut, însă această lucrare nu putea să se săvârșească dacă omenirea însăși, în persoana Maicii Domnului, nu ar fi fost de acord să fie mântuită. Dumnezeu, de-a lungul multor secole, a pregătit umanitatea în așa fel încât aceasta să aducă un astfel de rod binecuvântat; în persoana Maicii Domnului, omenirea a făcut un pas spre Dumnezeu. Calea omenirii către mântuire nu poate fi niciodată în mișcare într-un singur sens, ci trebuie să existe întotdeauna mișcare din ambele sensuri; Dumnezeu vine către noi, iar noi trebuie să mergem în întâmpinarea Lui”.

„Fiecare suflet de om trebuie să fie asemenea Maicii Domnului, adică mamă și fecioară”

La sfârșitul Sfintei Liturghii, după împărtășirea credincioșilor care s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtășanii, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adresat câteva cuvinte credincioșilor prezenți, în care a evidențiat faptul că fiecare suflet de om ar trebui să fie asemenea Maicii Domnului: „Noi, creștinii, suntem chemați să-L primim pe Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos înlăuntrul nostru prin rugăciune, prin cuvânt, dar în mod special prin Sfânta și Dumnezeiasca Euharistie, împărtășindu-ne cu Trupul și Sângele Mântuitorului. Fiecare suflet de om trebuie să fie asemenea Maicii Domnului, adică mamă și fecioară. Sufletul nostru trebuie să fie fecioară, adică curat și neîntinat, pentru ca Domnul să sălășluiască în el, și trebuie să fie mamă, adică să-L nască pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos în mintea, în inima și în sufletul celor de lângă noi. Numai așa vom fi cu adevărat purtători de Hristos”.

Hramul Mănăstirii Vorona s-a încheiat cu o agapă, oferită credincioșilor prin grija stavroforei Teofana Scântei, stareța Mănăstirii Vorona.

Mănăstirea Vorona este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată pe teritoriul comunei Vorona (județul Botoșani). Ea se află amplasată în mijlocul unei păduri aflată la o distanță de 2 km de satul Vorona. Ansamblul Mănăstirii Vorona a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2004.

Comentarii Facebook


Știri recente