3 ierarhi au slujit la hramul catedralei din Buzău

foto_Liturghie_Inaltare_24

Catedrala Arhiepiscopală din Buzău și-a sărbătorit hramul, joi, 25 mai 2017, la praznicul Înălțării Domnului.

 Credincioșii au putut aduce cinstire, anul acesta, unui fragment din lemnul Sfintei Cruci, adusă din Mitropolia de Neapolis și Stavroupolis, Grecia, precum și moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, ale Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi și ale altor sfinți, așezate în aghiasmatarul din curtea catedralei.

Sărbătoarea a început miercuri seară, 24 mai, când Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, informează Dragoş Olteanu, Consilier Mass Media al Eparhiei Buzăului şi Vrancei.

A doua zi, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu: Înaltpreasfințitul Părinte Varnava, Mitropolit de Neapolis și Stavroupolis, și Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Alături de soborul de arhierei au slujit preoți și diaconi români și greci, consilieri eparhiali, protoierei și profesori de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiu.

La acest important eveniment religios au participat și oficialități locale. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Varnava. Ierarhul a vorbit despre semnificațiile praznicului Înălțării Domnului.

Sfântul Evanghelist precizează că Apostolii, mirându-se de minunea ce s-a petrecut sub ochii lor (Înălţarea Domnului la Cer – n.r.), nu s-au mai întristat de despărțirea de Învățătorul lor, din punct de vedere fizic, ci s-au întors la Ierusalim cu bucurie mare (cf. Luca 24, 52), a spus Ierarhul.

Înaintea lor, a continuat acesta, se deschidea acum orizontul unei noi lumi, care avea să fie marcată de multe necazuri și greutăți, de călătorii nesfârșite pentru propovăduirea credinței, de martiriu, de suferințe, și toate acestea pentru răspândirea cuvântului lui Dumnezeu în lumea întreagă, potrivit mandatului ce le-a fost încredințat.

Așadar, Sfinții Apostoli rămân bucuroși, cu toate că Hristos, Învățătorul lor, S-a înălțat la ceruri, iar pe de altă parte, parcă inspirați de Dumnezeu, vedeau cu ochii minții ceea ce-i așteaptă. Aceasta pentru că li s-au întipărit în minte cuvintele-testament ale Mântuitorului Iisus Hristos, când i-a încredințat zicând: «Iată Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului», a precizat Înaltpreasfinția Sa.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a mulțumit ierarhilor oaspeți și credincioșilor pentru prezența la hramul Catedralei „Înălțarea Domnului” din Buzău. Chiriarhul locului i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Varnava o icoană reprezentând pe Sfântul Teodosie de la Brazi, iar Preasfințitului Părinte Episcop Iustin i-a dăruit o icoană în care este pictat Sfântul Mucenic Sava de la Buzău.

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a primit din partea mitropolitului grec o bederniță.

„Aceste daruri, cu valoare de simbol, sunt oferite de noi, în numele frățiilor voastre, al dreptcredincioșilor creștini, care ați participat în număr mare și ieri seară, la Vecernie, și astăzi, la Sfânta Liturghie, înfrumusețând cu prezența dumneavoastră, cu rugăciunea pe care ați înălțat-o către ceruri, Catedrala noastră Arhiepiscopală.

De aceea, vă dorim tuturor multă sănătate, pace în suflet, înțelepciune și statornicie în credință. Hristos Cel răstignit, înviat și înălțat la ceruri să ne ajute și pe noi să ne înălțăm acum cu mintea și cu gândurile, iar la învierea cea de obște și cu trupurile noastre înviate și spiritualizate, asemenea Trupului Său, ca să fim împreună cu El, după cum a spus: «Iar Eu, când Mă voi înălța de pe pământ, îi voi trage pe toți la Mine», a menționat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiat Parastasul pentru eroii neamului și pentru ctitorii catedralei, trecuți la cele veșnice.

Comentarii Facebook


Știri recente