PS Timotei Prahoveanul împlineşte lunea aceasta 3 ani de la consacrarea episcopală. Momentul aniversar a fost celebrat de ierarh prin oficierea Sfintei Liturghii în paraclisul Sf. Grigorie Decapolitul din Reşedinţa Episcopală. În omilia sa a vorbit despre necesitatea mărturisirii dreptei credinţe în societatea contemporană şi a făcut referire la exemplul sfinţilor cinstiţi astăzi, Zenovie şi sora sa Zenovia. A trăi fără Hristos este cu adevărat moarte, a subliniat PS Timotei făcând referire la cuvintele sfântului Zenovie.
Despre mărturisirea de credinţă a sfinţilor celebrați în 30 octombrie, Preasfinţia Sa a spus că aceasta s-a aflat sub semnul iubirii de Dumnezeu, iubire mai tare decât moartea şi mai importantă decât orice lucru din această lume. Ierarhul a prezentat momentul martirajului acestor doi atleţi ai lui Hristos şi a evidenţiat cuvintele Sfântului Zenovie rostite în faţa judecătorilor lumeşti care i-au pus condiţia lepădării de Hristos pentru viaţa sa pământească.
Acesta a refuzat să abjure de la dreapta credinţă şi a mărturisit: A trăi fără Hristos este cu adevărat moarte, a muri pentru Hristos este adevărata viaţă, adică viaţa veşnică.
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a tras un semnal de alarmă asupra faptului că deşi ne aflăm la mai bine de 1700 ani de la persecuţia lui Diocleţian, creştinismul este cea mai persecutată credinţă din prima parte a veacului 21.
În încheiere, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a precizat că Sfinţii Zenovie şi Zenovia ne îndeamnă pe toţi la mărturisirea credinţei, la cunoaşterea cuvintelor Evangheliei şi la o mai frumoasă slujire a Domnului şi aproapelui.
PS Timotei Prahovanul s-a născut în 13 noiembrie 1966, în Rădăşeni – Fălticeni, jud. Suceava, din părinţii Miron şi Elena Aioanei, la botez primind numele Cristinel-Gabriel. În data de 29 septembrie 2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl alege Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu titulatura de Prahoveanul, iar hirotonia în treapta de episcop a avut loc în 30 octombrie 2014.
Foto credit: Andrei Duță