La 29 iunie 2014 – PS Mihail aniversează 6 ani de la întronizarea ca Episcop al Australiei si Noii Zeelande.
Preasfintitul MIHAIL Maricel Filimon s-a nascut la data de 25 ianuarie 1964, din parintii ortodocsi Ioan si Ileana, in localitatea Matca – judetul Galati. Dupa terminarea scolii generale si a gimnaziului, a urmat cursurile liceale in orasul Tecuci, judetul Galati, intre anii 1978 – 1982.
In luna octombrie a anului 1984, a intrat la Manastirea Cernica din Arhiepiscopia Bucurestilor, fiind inchinoviat si apoi, la 7 ianuarie 1986, cu aprobarea Preafericitului Patriarh Justin, a fost tuns in monahism, primind numele MIHAIL.
Din vara anului 1986 a fost transferat la Manastirea Curtea de Arges, unde a indeplinit ascultarile de gestionar custode sala, casier, diacon si apoi preot slujitor. In anul 1987, in urma examenului de admitere pe care l-a sustinut la Institutul Teologic Universitar din Sibiu a fost admis si a urmat cursurile de zi ale acestui Institut Teologic pe care le-a absolvit in anul 1991, sustinand teza de licenta cu titlul: „Preocupari privind canonizarea sfintilor romani in trecut si astazi”. In acest timp a fost hirotonit de catre Preasfintitul Episcop Calinic Argatu pe seama Manastirii Curtea de Arges ca ierodiacon, la data de 18 aprilie 1987, si ieromonah, la 11 septembrie 1988. La 8 noiembrie 1991 a fost hirotesit protosinghel de catre Preasfintitul Arhiereu Casian Craciun, cu binecuvantarea si aprobarea Preasfintitului Episcop Calinic al Argesului.
In toamna anului 1991 a sustinut examenul de admitere pentru cursurile de doctorat in Teologie, fiind admis la sectia Sistematica, Specialitatea Teologie Dogmatica si Simbolica, lucrand sub indrumarea pr. prof. dr. Ioan Ica, sustinand toatele examenele pentru cei trei ani, la Sibiu (1992-1994) si Cluj (1994-1995). Dupa infiintarea Eparhiei Argesului si Teleormanului, si-a reluat activitatea fostul Seminar Teologic al Argesului, iar in aceste conditii a fost numit profesor la catedra de Vechiul si Noul Testament, activand la Seminarul Teologic din Turnu Magurele, judetul Teleorman, in anul scolar 1991-1992. In anul scolar 1992-1993 (luna februarie), a functionat la aceeasi catedra la Seminarul Teologic din Pitesti.
In anul 1992, Preafericitul Parinte Teoctist l-a recomandat Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei pentru a primi o bursa de studii postuniversitare. Astfel, in luna februarie 1993 a urmat cursurile pentru limba greaca la Facultatea de Filologie a Universitatii Aristotel din Tesalonic. La 9 iunie 1993, i s-a aprobat cererea la Facultatea de Teologie, Universitatea Aristotel din Tesalonic, prin care cerea inscrierea in randul candidatilor la titlul de doctor in teologie. A lucrat sub indrumarea urmatorilor profesori: prof. univ. dr. Ioan Kongulis, indrumator principal, prof. univ. dr. Hristos Vasilopulos si pr. prof. univ. dr. Vasile Kaliakmanis. Teza de doctorat pe care a elaborat-o are ca tema: ‘Slujirea catehetica a Bisericii Ortodoxe Sobornicesti din Romania in secolul al XX-lea’.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta de lucru din 8-9 decembrie 1994, i-a accordat rangul de arhimandrit, fiind hirotesit la 22 ianuarie 1995. Dupa revenirea sa de la Tesalonic, incepand cu 1 octombrie 1999, a fost incadrat prin concurs, conform specializarii, in postul de lector la catedra de Pedagogie Crestina din cadrul sectiei Teologie Pastorala a Facultatii de Teologie Ortodoxa „Sfanta Filofteia” a Universitatii Pitesti. De la 1 noiembrie 1999, a fost numit consilier cu probleme de invatamant teologic si religios in Eparhia Argesului si Muscelului, prin decizia nr. 157/19.11.1999, data de Preasfintitul Episcop Calinic al Argesului. De asemenea, incepand cu 1 septembrie 2000, prin decizia nr. 298/24.11.2000, a fost numit in postul de inspector scolar la specialitatea Religie, lucrand in cadrul compartimentului „Curriculum si inspectie scolara” din Inspectoratul Scolar Judetean Arges.
La 23 aprilie 2003, a fost chemat la manastirea ortodoxa romana ‘Inaltarea Domnului’ din Detroit, Statele Unite ale Americii, iar in data de 27 iulie 2003 a fost ales de catre obstea manastirii in ascultarea de staret, fiind mai apoi confirmat si instalat cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Arhiepiscop Nathaniel al Detroitului. La chemarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, s-a intors la Bucuresti, fiind numit, de la 1 ianuarie 2008, in functia de vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor.
La 5 martie 2008, preacuviosul arhimandrit Mihail Filimon a fost ales in scaunul de episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Australiei si Noii Zeelande de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Slujba de hirotonire a avut loc in Duminica Floriilor, pe 20 aprilie 2008 la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, si a fost intronizat la sarbatorirea hramului Catedralei Episcopale Sfintii Petru si Pavel din Melbourne.
Ceremonia de intronizare a fost oficiata de o delegatie speciala formata din inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane.
Preasfințitul Părinte Corneliu, s-a născut în satul Corni – Albești, județul Vaslui, la 25 iulie 1966, din părinții Eugen și Ruxandra Onilă, fiind primul dintre cei trei copii de parte bărbătească.
A urmat Școala generală în satul natal, absolvind-o în anul 1980. Între anii 1980 – 1982 a urmat prima treaptă de liceu în orașul Vaslui, iar din toamna anului 1982 a început cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, pe care le-a absolvit în anul 1987.
În perioada 1988 – 1992 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din București (respectiv Facultatea de Teologie), absolvind-o în anul 1992, cu licență. Între anii 1992 – 1996 a urmat cursurile de doctorat, specializarea Noul Testament, la aceeași Facultate.
Începând cu anul 1993 a studiat la Facultatea de Teologie Protestantă din cadrul Universității Marburg – Germania, fiind bursier al Diakonisches – Werk, EKD. Din anul 1996 a funcționat ca asistent în cadrul aceleiași Facultăți, la catedra de Teologie și Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe, sub îndrumarea profesorului Hans-Martin Barth.
În data de 21 noiembrie 1997 a fost tuns în monahism la Catedrala Episcopiei Hușilor, a doua zi fiind hirotonit ierodiacon, iar în 23 noiembrie ieromonah. La 25 decembrie 1997 a fost hirotesit protosinghel; în Eparhia Hușilor a activat mai întâi ca profesor de Seminar și consilier cultural la Centrul Eparhial. În anul 1998 a fost numit de catre PS Episcop Ioachim al Hușilor vicar administrativ al Eparhiei și tot la propunerea P.S. Ioachim, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat rangul de arhimandrit pe data de 26 iunie 1999.
La 27 octombrie 1999 a fost ales Arhiereu Vicar al Episcopiei Hușilor, cu titlul de „Bârlădeanul”, fiind hirotonit în această treaptă în data de 21 noiembrie 1999 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
La data de 18 iunie 2009, ierarhii Sfântului Sinod au ales, prin vot secret, pe Preasfințitul Arhiereu Vicar Corneliu Bârlădeanul ca Episcop al Hușilor.
Slujba de întronizare a PS Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, a fost oficiată de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în data de 29 iunie 2009, de hramul Catedralei Episcopale „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, în prezența unui sobor impresionant de ierarhi, preoți și credincioși.
În luna decembrie 1999 a primit o bursa din partea guvernului german prin intermediul Fundației „Konrad Adenauer”, care i-a oferit posibilitatea de a studia și a se edifica asupra relațiilor dintre biserici și statul german, precum și implicarea celor două instituții în viața religioasă, socială și politică.
Ca Arhiereu Vicar, la Episcopia Hușilor s-a ocupat de organizarea Sectorului Social – Filantropic si Misionar, organizând cu ajutorul mai multor asociații similare, din vestul Europei, Biroul de Asistență Socială din cadrul Episcopiei Hușilor. Astfel, cu sprijinul acestor organizatii s-au dotat cu paturi moderne, saltele, aparatură medicală, medicamente, îmbrăcăminte pentru bolnavi, numeroase spitale și asezaminte destinate celor lipsiți din județul Vaslui.
A fost delegat de Patriarhia Română să participe la numeroase simpozioane, conferințe și congrese internaționale, și anume: Conferința cu tema „2000 de ani de creștinism, realități și perspective” (Bensheim, Germania 1998); Congresul monahilor benedictini cu tema „Monahismul, spiritualitate și provocare în Europa” (Roma 2000); Seminarul organizat de Episcopia Catolică de Haarlem-Olanda, cu tema „Misiunea creștină în Europa secolului XX” (2001); Simpozionul „Tradiția Bisericii celei una și nedespărțită” (Koln-Germania, 2002); Conferința cu tema „1000 de ani de creștinism în Norvegia” (Oslo și Trondheim, 2002); Conferința cu tema „Monahismul oriental între înnoire și identitate” (Chevetogne, Belgia, 2003); Simpozionul cu tema „Botezul creștin, cale spre unitate” (Bad Heerenalb, Germania, 2003); Simpozionul cu tema „Misiunea crestină și succesele misionare în Europa”, organizat de către Conferința Bisericilor Europene (Varșovia, 2003); participare la lucrările Adunării tuturor factorilor activi în viața Bisericii Ruse (Moscova-2004); Simpozionul cu tema „Mediul înconjurator și mesajul creștin” (Zurich, Elvetia 2004); Simpozionul cu tema „Constituția Europei și Bisericile creștine” (Stuttgart, Germania, 2004).
În același timp a publicat studii și articole teologice în publicațiile bisericești „Glaube aus der zweiten Welt” ,”Una sancta”, „Konfessionskunde” , „Candela Moldovei” ,”Mitropolia Olteniei”, „Vestitorul Ortodoxiei”, s.a.