29 iulie: Ziua Imnului Național al României

Ziua Imnului Național al României este serbată în data de 29 iunie. „Deșteaptă-te române” este un simbol al unității Revoluției Române de la 1848, fiind cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne, conform Camerei Deputaților.

La împlinirea a 150 de ani de la Revoluția din 1948, Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie, în 1998, două monede din aur cu valori nominale de 500 lei şi 1.000 lei.

Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică, indică presidency.ro.

Imnul a fost interzis aproape jumătate de secol, în perioada regimurilor totalitare, şi a fost ales după decembrie 1989 imnul naţional al României, consfinţit prin Constituţia din 1991.

Imnul „Deşteaptă-te române!” este simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente

Congresul Național „Hristos Împărtăşit Copiilor” are ca temă tradiția și noutatea în activitatea catehetică parohială

Activităţile catehetice desfășurate de Biserică prin intermediul parohiilor vor fi abordate la Congresul Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor”, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” – Mănăstirea Caraiman în perioada 23-25…